Koja ste krvna grupa? Evo šta trebate jesti da budete zdravi i mršavi: Kompletan vodič i jelovnik!


Krvna grupa A

- Marketing -

Zbog niske razine klorovodične kiseline i crijevne alkalne fosfataze, osobe s krvnom grupom A trebale bi uzimati više hranjivih tvari iz ugljikohidrata. Međutim, metabolizam ovih ljudi teže prerađuje proteine i masnoće životinjskog podrijetla. Soja, razne žitarice i povrće trebali bi konzumirati tokom cijeloga dana. Alkalno voće, jabuke, datulje, šumske bobice i slično također su vrlo poželjne. Hranu ne bi trebalo pretjerano termički obrađivati.

Jeste li čuli za ‘pravilo 5 sekundi’? Dokazano je da djeluje
Izbjegavati bi trebalo preskakanje obroka, ali i voće poput manga, papaje i naranči, jer negativno utječu na probavni sustav. Mliječni prizvodi izazivaju inzulinske reakcije u tijelu, pa bi i s tim bilo dobro pripaziti.

Krvna grupa B

Za razliku od prethodnih, osobe s krvnom grupom B fleksibilnije su u prehrani. Mogu probavljati i hranu biljnoga i životinjskoga podrijetla podjednako dobro. Međutim, važno je voditi računa o ravnoteži, zato što proizvode mnogo hormona kortizola kad se nalaze u stresnim situacijama.

Crveno meso, zeleno povrće, jaja i mliječni proizvodi snižene masnoće preporučavaju se za konzumaciju osobama s krvnom grupom B. S druge strane, trebali bi izbjegavati piletinu, pšenicu, kukuruz, leću, rajčice, kikiriki i sjemenke suncokreta, zato što ove namirnice utječu na metaboličke procese u tijelu, koji mogu proizvesti vrtoglavicu, zadržavanje vode i hiperglikemiju.

Krvna grupa AB

Iznimno rijetka krvna grupa, kao što joj i ime kaže, kombinacija je krvne grupe A i B. Zato ima nisku želučanu kiselinu, ali dobro prerađuje namirnice životinjskoga podrijetla. Jesti bi trebali ribu, naročito lososa, sardine i tunu, potom jaja, tofu, povrće i mliječne kulture poput kefira i jogurta.

S druge strane, trebali bi izbjegavati kavu i alkoholna pića, naročito u stresnim situacijama. Na želudac im teško padaju i dimljeni i suhomesnati proizvodi. Trebali bi jesti manje obroke, ali češće, kako bi se postigla ravnoteža inzulina u krvi. Ne preporuča se miješanje ugljikohidrata i proteina u istom obroku.

Krvna grupa 0

Dobro probavljanje masnoća i bjelančevina karakteristično je za ovu krvnu grupu. Međutim, jednostavni ugljikohidrati kod ovih osoba pretvaraju se u masne naslage, koje mogu utjecati na imunološki sustav, ali i dovesti do pojave neželjenih upala u tijelu.

Nemasna govedina, janjetina, puretina i piletina preporuča se za konzumaciju osobama koje imaju krvnu grupu 0. Ribe i morski plodovi, kao i alge za proizvodnju hormona u tijelu također su preporučljive za konzumaciju. S druge strane, trebali bi umjereno jesti jaja, sjemenke i orašaste plodove, a preporuča se i sporo i polagano jedenje obroka.

Hrana s glutenom nije dobra za osobe s krvnom grupom 0. Kupus, cvjetača i grah utječu na rad hormona štitnjače, pa se ni oni ne preporučavaju, kao ni kava i alkohol u stresnim situacijama, piše Zadovoljna.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano