Kočenjem izgradnje Bloka 7 u Tuzli koči se izgradnja Bloka 8 u Kaknju

Predstavnici Saveza Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH uputili su apel poslanicima Predstavničkog doma FBiH da u srijedu, 23. jula, kada će im biti prezentirane dosadašnje provedene aktivnosti na izboru projektnog partnera za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla, da daju saglasnost za nastavak aktivnosti na provedbi tog projekta.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić na konferenciji za medije u Sarajevu je kazao da ukoliko se odluka ne prihvati ili nastavi prolongirati da će proizvodnja u Rudnicima uglja “Kreka” u Tuzli i tržište biti kao šezdesetih godina, a da će više hiljada rudara ostati bez posla.

Podsjetio je da su predstavnici sindikata 14. jula prisustvovali prezentaciji izgradnje Bloka 7 te da su na Predsjedništvu Sindikata donijeli odluku da podržavaju takav način izgradnje, da je Elektroprivreda BiH 100-postotni vlasnik i da koristi svu snagu tog bloka.

Husić je naglasio da se Blok 7 mora graditi, da je za taj proces potrebno oko pet godina i da je izgradnja već trebala krenuti.

Istakao je i da rudari Blok 7 doživljavaju kao ”liniju s koje nema povlačenja bez obzira na posljedice”.

Predsjednik sindikalne organizacija Rudnika uglja “Kreka” Fikret Mehić je kazao da jedan po jedan blok ”iskače” iz proizvodnje, i da je Blok 7 pitanje opstanka.

“Nemojte dozvoliti da ne dignete ruku i da se ne izgradi Blok 7 i da 3.500 rudara ostane bez hljeba”, poručio je Mehić poslanicima Federalnog parlamenta.

Nezir Begić - predsjednik sindikata RMU Kakanj (foto klix)
Nezir Begić – predsjednik sindikata RMU Kakanj (foto klix)

Predsjednik sindikalne organizacija Rudnika ‘’Kakanj’’ Nezir Begić je akcentirao da se odugovlačenjem izgradnje Bloka 7 dovodi u pitanje izgradnja bloka 8 u Kaknju, a što bi rezultiralo stvaranjem velikog broja nezaposlenih i desetaka hiljada ljudi bez primanja.

Možda vam se svidi

Comments are closed.