Ko se zarazi koronom dobiće otkaz

Bilo postavljeno samovoljno ili ne, za Savez sindikata ovo prijeteće upozorenje jasno je kršenje Zakona o radu.

Sindikatu je već stigla anonimna prijava radnika koji su ovo upozorenje nazvali zastrašivanjem.

Apsolutno nezakonito i suprotno svim zakonskim propisima u RS. Poslodavac je dužan da obezbijedi zaštitnu opremu, a radnik je dužan da tu opremu koristi. Ukoliko radnik ne koristi opremu, postoje određene vrste sankcija koje poslodavac prema tom radniku primjenjuje, ali ne može da se desi ovo što je napisano da se prijeti da neće biti plaćen ili da će dobiti otkaz – istakao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata.

U resornom ministarstvu smatraju da poslodavac, prema Zakonu o radu, ima pravo da upozori radnika da je dužan da koristi opremu za ličnu zaštitu na radu, naročito u slučaju pandemije.

U Ministarstvu smatraju da se za težu povredu radnih obaveza može izreći disciplinska mjera prestanak radnog odnosa, ali samo u postupku utvrđenim Zakonom o radu.

U konkretnom slučaju, bez provođenja postupka utvrđivanja odgovornosti radnika koji se zaraze virusom korona, ne može biti proglašavanje radnika koji se zaraze virusom korona nepotrebnim za posao ili neplaćanja privremene spriječenosti za rad – ističu u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS.

U Savezu sindikata apeluju na radnike da koriste zaštitnu opremu kako bi zaštitili svoje i zdravlje stanovništva, ali naglašavaju da niko od radnika ne treba da potpisuje izjave kojima potvrđuju da su saglasni sa prijetnjama napisanim u ovom obavještenju.

To je jedna vrsta mobinga i pritiska na radnike. Još jednom pozivam sve radnike koji imaju problema da se obrate Savezu u našu Službu za besplatnu pravnu pomoć gdje će dobiti pravnu zaštitu – dodaje Stanković.

Anonimna prijava stigla je i u Republički inspektorat u kojem navode da će tokom naredne sedmice izvršiti kontrolu, da li je neko od zaposlenih u pomenutom marketu dobio otkaz. Ukoliko se utvrdi da nema direktnih povreda radničkih prava, prijetnje iznesene u spornom upozorenju smatraju mobingom, što je, kako navode, nadležnost sudova.

Možda vam se svidi

Leave A Reply