KO SDA: Potez ministrice Balorde još jedna prevara aktuelne vlasti SDP-a

Kantonalni odbor (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) iznenađen je inicijativom SDP-ove ministrice zdravstva ZDK Senke Balorde za upošljavanjem enormno velikog broja volontera u zdravstvenim ustanovama ZDK.

Ministrica Balorda uputila je, 22. septembra, dopis zdravstvenim ustanovama u ZDK u kojim im daje rok da do danas daju saglasnost na upošljavanje volontera.SDA pozdravlja i podržava svako upošljavanje, posebno mladih i obrazovanih osoba, koje je izraz realnih potreba, ali koje neće dodatno opteretiti budžete i vanbudžetske fondove koji su ionako u katastrofalnom stanju.

Ovu inicijativu smatramo površnom i jeftinom predizbornom inicijativom, s ciljem kupovanja glasova i zamagljivanja stvarnih problema u zdravstvenom sektoru kojima je kumovala ova vlada. SDA podsjeća da su problemi u zdravstvu rezultat neodgovorne, bahate i protuzakonite smjene kadrova unutar zdravstvenih ustanova nakon raskida probosanske platforme i izbacivanja SDA iz vlasti u junu 2012. godine.

Posebno nas iznenađuje ova inicijativa s obzirom na činjenicu da je ministrici Balorda prihvaćena ostavka i ona nema mandat da ovakvom prizemnom i jeftinom inicijativom stvori privid rješavanja njihovog gorućeg pitanja.Ministrica Balorda je imala četiri godine da kroz tri puta rekonstruisanu vladu u ovom mandatu ozbiljnije rješava probleme u zdravstvu ZDK, a ovim potezom se oglušila na zaključak Skupštine ZDK o zaustavljanju bilo kakvog upošljavanja u kantonalne javne ustanove do imenovanja novog saziva Vlade ZDK.

SDA podsjeća da je ovo još jedna u nizu prevara aktuelne SDP-ove vlasti koja daje prazna obećanja na kraju mandata.

KO SDA

Možda vam se svidi

Comments are closed.