Ko mora u karantin kad doputuje u Njemačku

Za sprovođenje Zakona o zaštiti od zaraza u Njemačkoj su nadležne isključivo pokrajine..

Putnici iz neke zemlje EU ili Šengenskog prostora u Njemačkoj više ne moraju u samoizolaciju od 14 dana, a o tome šta očekuje onbe koji dolaze, na primer iz Srbije, procjenu bi trebalo da daje Institut “Robert Koh”, ali on to ne čini, prenosi “Deutsche Welle”.

Aleksandar Krdžić, inženjer poljoprivrede koji živi i radi u Frajburgu htio je da obiđe porodicu u Srbiji, ali ne zna da li će morati u karantin kad se vrati u Njemačku. On za “Deutsche Welle” kaže da telefonsko raspitivanje kod institucija nije donijelo rješenje, pošto neki kažu da nisu nadležni, a drugi upućuju na linkove koji nisu od pomoći.

Za sprovođenje Zakona o zaštiti od zaraza u Njemačkoj su nadležne isključivo pokrajine, a one su sredinom maja ukinule obavezni karantin za sve koji doputuju iz neke druge zemlje EU ili Švajcarske, Lihtenštajna, Islanda, Norveške i Velike Britanije.

Putnici iz tih zemalja, međutim, morali bi, po zakonu, u karantin ukoliko broj novih slučajeva infekcije u nekoj od tih zemalja pređe 50 na sto hiljada stanovnika u posljednjih sedam dana.

Odluka pokrajina došla je nakon što je više upravnih sudova odlučilo da je “paušalno” slanje ljudi u karantin protivzakonito. Sudovi, naime, smatraju da nadležni moraju da opravdaju karantin lošom epidemiološkom situacijom u zemlji iz koje putnik dolazi.

Ali, da li je dovoljno povući grubu crtu između zemalja EU i Šengena na jednoj strani, i svih drugih zemalja, postavlja pitanje Deutsche Welle i ukazuje da je u većini tih drugih država, poput Srbije, broj registrovanih infekcija na 100.000 stanovnika sve vrijeme znatno manji nego na primjer u Švedskoj, Španiji ili Velikoj Britaniji.

“U slučaju dolaska iz treće države obaveza karantina može da otpadne ukoliko Institut Robert Koh za tu treću državu ustanovi nizak intenzitet zaraze” i toje pravilo u gradu-pokrajini Hamburgu. I pokrajine poput Sjeverne Rajne-Vestfalije i Bavarske vezuju odluku za procenu državnog Instituta Robert Koh.

Problem je, međutim, što takve procjene nema.

Naime, na pitanje “Deutsche Welle” institut Robert Koh upućuje na svoj sajt gde je dat pregled epidemiološke situacije u državama EU, Šengena i Velikoj Britaniji, a na osnovu brojki Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Možda vam se svidi

Leave A Reply