“Ko je počeo rat”: Srbija odbacila diplomatsku notu Hrvatske

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije odbacilo je navode hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova u vezi s postavljanjem spomen-ploče posvećene general-majoru nekadašnje JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni “Jugovićevo”.

S druge strane, ističe se u noti MVP Srbije, registrovane su učestale aktivnosti Hrvatske usmerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita u Drugom svetskom ratu, Nezavisne Države Hrvatske (NDH), prenosi “Tanjug”.

Kako se navodi u saopštenju MVP, jedan od primjera je podizanje, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomenika Miru Barešiću, koji je pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorista.

Legitimitet rehabilitaciji fašizma Hrvatska da je i kroz prisustvo visokih državnih predstavnika na komemoracijama u Blajburgu, gdje su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika u Drugom svjetskom ratu.

U Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime i Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmjerenoj protiv Srba i Jevreja u NDH.

Pored navedenog, “Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih”, dodaje se u saopštenju.

Jedan od primjera je dozvoljavanje da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac prisustvuje proslavi 25. godišnjice vojne akcije “Medački džep”, kojom je on komandovao, a za čije zločine je i osuđen.

Dalje, Hrvatska je ukinula prvostepenu osuđujuću presudu protiv Branimira Glavaša za krivično djelo ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u noti upućenoj ambasadi Hrvatske ističe i da insistiranje Hrvatske na “oružanoj agresiji” Srbije može da se protumači jedino kao klasična zamjena teza, s obzirom da je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz Hrvatske, što ima sve elemente krivičnog djela etničkog čišćenja.

Možda vam se svidi

Leave A Reply