Ko je bila italijanska filmska diva kojoj je Silvana Armenulić “ukrala” ime

Popularno

Povezano


“Kakvo ti je to ime “Silvana”?, pita mladi Toma Zdravković u filmu “Toma” pjevačicu iz Bosne koja je u Jugoslaviji već bila slavna. Ona mu priča o Silvani Mangano, italijanskoj filmskoj divi koja je inspirisala Zilhu Bajraktarević da sama postane Silvana.

- Marketing -

Tek godinama kasnije brak sa Radmilom Armenulićem donio joj je i prezime po kome je danas pamtimo. Nije samo Toma taj koji nije čuo za magično lijepu Silvanu Mangano i većina publike, bar one mlađe, dijele njegovu zbunjenost.

Silvana Mangano bila je senzualna ljepotica i velika zvijezda poslijeratne Evrope, rame uz rame sa Sofijom Loren i Đinom Lolobriđidom (Gina Lollobrigida). Iako nikada nije doživjela svjetsku slavu poput svoje dvije kolegice, ona je tokom karijere snimila čak 34 filma.

U svijet šoubiznisa ušla je kao 16-godišnja djevojka kada je na takmičenju ljepotu izabrana za Miss Rima. To joj je otvorila vrata filmske industrije, a samo dvije godine kasnije, 1949., snima hit ostvarenje “Bitter Rice”.

Nakon ovog filma Silvana je bila preplavljena ponudama iz Holivuda i Londona, ali ih je sve odbila kako bi se udala za filmskog producenta Dina De Laurentisa, premda tek nakon šeste prosidbe. Bila je misteriozna i neuhvatljiva, a te njene osobine su donekle i obilježile njihov brak i donijele im određene trzavice. To je svojevremno potvrdila i njihova kćerka Veronika, bacivši sjenku na veliku karijeru svog oca, izjavivši da je “možda pokazivao neke znake nasilja jer je dozvolio da dođe u stanje psihološke neravnoteže”.

Silvana istakla je da joj nije bilo sasvim prijatno u ulogama ljepotica na velikom platnu

No, Silvana i Dino su ipak proveli duge 34 godine zajedno prije nego što su se rastali 1983. godine. Dobili su četvero djece.

Nakon vjenčanja Silvana se jedno vrijeme posvetila vaspitanju djece i porodici, a tek na nagovor supruga i porodice ponovo se posvetila glumi. Ova dama je izbjegavala publicitet i nije voljela da se pojavljuje na filmskim festivalima i konferencijama za novinare, a u intervjuima je uvijek bila suzdržana kada je riječ o privatnom životu, te je odgovarala samo na pitanja koja se tiču njenih uloga.

Uprkos tome što je smatrana izvanrednom ljepoticom i imala titulu svojevrsnog seks simbola, sama Silvana istakla je da joj nije bilo sasvim prijatno u ulogama ljepotica na velikom platnu.

Silvana i Dino

Mangano je pred kraj karijere priznala da gluma, iako joj je posvetila život, nije bila njena strast.

Silvana je posljednje godine života provela u Madridu gde je živjela sa najmlađom kćerkom, koja je bila udata za španskog reditelja. Preminula je u decembru 1989. u 59. godini od posljedica raka pluća.

Ostala je zapamćena kao jedna od omiljenih glumica italijanske publike, supruga čovjeka koji je oblikovao italijansku kinematografiju i nesretna majka mladića koji je tragično poginuo na vrhuncu karijere. Ne dešava se često da život glumice nadmaši priču iz njenih filmova, ali se Silvani Mangano to definitivno desilo.

- Marketing -

Najnovije