Ko će se usuditi da za stranku rizikuje toliko: Ovo su kazne za pokušaj izborne krađe

Današnji Opći izbori u BiH proći će u znaku do sada nezapamćene kontrole regularnosti izbornog procesa i sprečavanja bilo kakvog pokušaja izbornih krađa!

Za praćenje izbora Centralna izborna komisija BiH akreditovala je oko 6.500 posmatrača, od kojih je 4.000 angažovano od strane domaćih nevladinih organizacija i udruženja. Takođe, OSCE i druge evropske i međunarodne institucije angažovale su oko 1.500 svojih posmatrača zaduženih za praćenje regularnosti izbora u BiH. Na ovim izborima domaće političke partije i subjekti takođe su angažovali rekordan broj posmatrača – negdje oko 60.000, što je čak za 10.000 više nego na opštim izborima 2014. godine.

Što se tiče sankcija za one koji pokušaju da manipulišu s izbornom voljom građana, one se po sadašnjoj zakonskoj regulativi kreću od minimalne novčane kazne u iznosu od 200 KM za članove biračkih odbora na kojima je utvrđena izborna krađa, do maksimalnih 1.000 maraka. Međutim, u svim slučajevima utvrđenih težih izbornih prekršaja i pokušaja prekrajanja volje građana članovima biračkih odbora koji učestvuju u prevarama prijete i krivične prijave, odnosno zatvorske kazne.

Potvrda o tome koliko su za regularnost sutrašnjih izbora zainteresovani predstavnici međunarodne zajednice stiže i u vidu 10.000 providnih glasačkih kutija, koje je Misija OSCE-a prije mjesec dana donirala CIK-u i koje će sutra prvi put u historiji bh. parlamentarizma biti raspoređene po biračkim mjestima u BiH.

Bivši dugogodišnji šef CIK-a BiH i sadašnji član Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić za Insajder.in kaže da apsolutno podržava što oštrije kazne za one koji izbornim prevarama i krađom pokušavaju da prekroje volju građana.

“Na osnovu sadašnjeg Zakona o finansiranju političkih stranaka CIK može da zabrani učešće na sljedećim izborima političkim subjektima za koje se utvrdi da su učestvovali u izbornoj krađi. Moje mišljenje je da bi kazne trebalo dodatno da se pooštre, posebno u smislu još većih novčanih sankcija i zatvorskog kažnjavanja. Takođe, potrebno je uvesti biometrijsku identifikaciju birača, video-nadzor i skener. Mnogi problemi će tada u potpunosti biti riješeni”, kaže Šehić.

On dodaje i to da će na mjestima gdje budu korištene providne glasačke kutije biti onemogućene neke ranije uhodane prevare.

“Znalo se dešavati da korumpirani članovi biračkih odbora zalijepe već popunjene glasačke lističe na dno neprozirnih metalnih biračkih kutija, a zatim ih prije početka glasanja izvrću pred drugim članovima odbora i pokazuju kao tobože prazne. S ovim novim providnim kutijama takav oblik prevare će biti spriječen na mjestima gdje providne kutije budu postavljene”, ističe Šehić.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar