Kiselina koja se nalazi u palminom ulju povezana sa širenjem raka

Popularno

Povezano


Masna kiselina koja se nalazi u palminom ulju može promijeniti genom karcinoma, povećavajući vjerovatnoću da će se bolest proširiti tijelom.

- Marketing -

Palmino ulje je aditiv koji se koristi u gotovo svemu, od čokolade do karmina pa čak i paste za pranje zuba i šampona. Širenje raka, odnosno metastaza, glavni je uzrok smrti pacijenata. Velika većina ljudi s metastatskim karcinomom može se samo liječiti, ali ne i izliječiti, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje je uradio Institut za istraživanje biomedicine (IRB) u Barceloni, a objavljeno je u časopisu Nature. Ustanovljeno je da je palmitinska kiselina potakla širenje raka usne šupljine i raka kože melanoma kod miševa, prenosi Independent.

Druge kiseline zvane oleinska kiselina i linolna kiselina, odnosno omega-9 i omega-6 masti koje se nalaze u namirnicama kao što su maslinovo ulje i laneno sjeme nisu se pokazale opasnim. Ipak, iako je palmitinska kiselina povezana sa širenjem raka, ona ne predstavlja rizik od obolijevanja od raka.

“Učenje o faktorima koji uzrokuju širenje raka je ključno za smanjenje broja oboljelih”, rekla je Helen Rippon, doktorica i izvršna direktorica organizacije Worldwide Cancer Research.

- Marketing -

Najnovije