21.7 C
Kakanj
Četvrtak, 24 Juna, 2021

Kiše pokrenule brojna klizišta, u Zavidovićima stanje prirodne nesreće

Obilne padavine pokrenule su brojna klizišta na području Zeničko-dobojskog kantona. Na području Mjesne zajednice Nemila kod Zenice, put prema Bistričaku i selima šeričkog kraja zbog klizišta je zatvoren za saobraćaj, saopćila je Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK-a.

Trenutno je na ovom lokalitetu angažirano šest radnih građevinskih mašina, koje vrše probijanje ove putne komunikacije.

U Topčić Polju nije bilo izlijevanja lokalnih potoka, niti je bilo plavljenja objekata. Stanje je normalno, a podvožnjak na ulazu u ovo mjesto je prohodan za saobraćaj.

Zbog velikog odrona je zatvoren magistralni put M-17, putni pravac Žepče-Zenica, u mjestu Ograjina. Prema posljednjim informacijama, iz pravca Zenice formirala se velika kolona vozila na ovoj dionici puta.

Mehanizacija firme “Doboj putevi“ iz pravca Žepča radi na uklanjanju ovog odrona, što će zbog daljnjeg klizanja tla, najvjerovatnije, potrajati.

Put u Željeznom Polju je deblokiran i uspostavljena je putna komunikacija.

U Zavidovićima, gdje je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta, poplavljeno je područje Lovnice. Nije pričinjena veća materijalna šteta. U Ulici Zlatnih ljiljana, usljed začepljenja odvoda, poplavljena su dvorišta i prizemlja više stambenih objekata.

Građevinska mehanizacija firme “Heldovac” čiste putni pravac Mustajbašići i Krajinići, Brezik i Sinanoviće-Ornice. Firma “Hadžićtrans” Zavidovići je na sedmom kilometru uz rijeku Gostović, dok je firma “Gradnja 1″ na regionalnom put R 466 Zavidovići-Kakanj.

Još uvijek je primjetan brzi rast vodotoka rijeke Bosne, dok rijeka Gostović opada.

Zabilježen je i rast rijeke Krivaje koja, za sada, ne pričinjava probleme.

BHRT

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO