Kilogram i do 40.000 eura: Porodica na Balkanu uzgaja najskuplji začin na svijetu

Unazad jedno vrijeme mnoge u Srbiji oduševljava vijest da porodica Nikolić iz Negotina uzgaja najskuplji začin na svijetu – šafran. Oni su još 2017. godine započeli uzgajanje šafrana na istoku Srbije, a za gram ovog začina potrebno je da se nabere čak 150 cvjetova.

Tokom srednjeg vijeka šafran se često koristio kao začin u plemićkim kućama i bio je simbol bogastva. Pa tako, kada bi u nekoj kući začinili jelo šafranom, to je bio jasan znak da je riječ o imućnoj porodici.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Takođe, šafran zovu “božijim lijekom” ili crvenim zlatom, koristi se u kulinarstvu, kozmetici i medicini, a takođe je poznat i kao odličan afrodizijak.

Osim toga, ovaj nasjkuplji začin ima i zdravstvene blagodati: on je snažan antioksidans koji usporava starenje, potpomaže varenje, dobro utiče na raspoloženje, poboljšava krvotok, a ne goji i jača imunitet.

Nekoliko studija potvrdilo je da šafran može da održi normalan nivo serotonina u mozgu, a koji nam pomaže da budemo sretni i dobro raspoloženi. Takođe, neki ga koriste i u mršavljenju jer smanjuje apetit.

Hrani daje jedan poseban šmek, te se dodaje u razna jela, od mesa, riže, pa sve do tjestenina, ali i slatkih poslastica.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Na svjetskom tržištu jedan gram ovog začina košta od 30 do 40 eura. Zanimljiv je podatak da za kilogram začina, koji u svijetu košta i do 40.000 eura, potrebno je ubrati 150.000 do 200.000 cvjetova.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nevjerovatno otkriće: Na području Srebrenice otkriveno nalazište zlata

Generalni direktor firme "Drina resurs" iz Srebrenice Aleksandar Mišković...

Već smo osjetili pripremu: Šta će ulazak Hrvatske u Schengen značiti za građane BiH

Pripremu susjedne zemlje za ulazak u Schengen prostor osjetili...

Emotivan trenutak: Dok su Marokanci slavili pobjedu, Hakimi otrčao u zagrljaj majci

U okviru drugog kola grupne faze Svjetskog prvenstva u...

U Italiji uhapšen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhapsili su...