Kilogram do 10 hiljada maraka: Na zeničkom izletištu pronašli skupocjene tartufe!

Na popularnom izletištu Smetovi kod Zenice prekjučer su pronađeni bijeli tartufi, najcjenjenije i najskuplje jestive gljive na svijetu. Upravo na tom mjestu planinari sve češće pronalaze ove dragocjene gljive.

Kako kaže Akif Smajlović, zenički ekolog, vrijednost ovih gljiva mjeri se zlatom. Tartuf je prekjučer na Smetovima, potvrdio nam je, pronašao njegov prijatelj Ibrahim Ćelebić, Avaz.ba.

– Prvobitno me je porukom obavijestio da je pronašao tartuf. Kad smo se sreli i kad sam je pregledao i pomirisao, potvrdili smo da se zaista radi o toj dragocjenoj gljivi, teškoj 115 grama – govori Smajlović.

Ćelebić nam je jučer kazao da bi gljivu prodao, ako neko ponudi pristojnu cijenu. Ne krije da će od sada češće braviti na Smetovima i tragati za tartufima.

Inače, bijeli tartufi izuzetno su skupi, a na jednoj aukciji, kako kaže Smajlović, ova gljiva, mase od 750 grama, dostigla je nevjerovatnu cijenu od 15.000 eura. Na italijanskom tržištu cijena ove najcjenjenije i najskuplje jestive gljive na svijetu dostiže i 10.000 KM po kilogramu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply