Kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića nezadovoljna zbog premještanja u britanski zatvor

Popularno

PovezanoOdluku da Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji donio je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius i to nakon što je Velika Britanija pristala na to.

Kćerka osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Sonja Jovičević-Karadžić, rekla je da odluka da njen otac izdržava kaznu doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji “nije ništa drugo do pokušaj ubistva sa predumišljajem”.

- Marketing -

“Za nas je ova vijest apsolutna potvrda pripreme za ubistvo Radovana Karadžića sa predumišljajem. Poražavajuće je i za ljudska prava i za pravo uopće kolika je želja jednog čovjeka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i višestruke životne opasnosti”, rekla je Jovičević-Karadžić.

Istakla je da ima osnovu za, kako je kazala, razumnu sumnju da je odgovor jedne druge zemlje koja je pozitivno odgovorila da Karadžić izdržava kaznu kod njih sakriven i ignoriran da bi se “proguralo ovo praktično najgore rješenje”.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od žalbe koja je uložena na odluku da Karadžić izdržava kaznu u Velikoj Britaniji, Jovičević-Karadžić je rekla da može samo da se nada da će “neko tamo imati sluha” ne za njenog oca, nego “za pravo i za običaje i za odluke koje ima Haški tribunal, kao i Vijeće sigurnosti”.

Podsjećamo, odluku da Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji donio je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius i to nakon što je Velika Britanija pristala na to.

O ovome su izvijestili neki od najznačajnijih britanskih medija, a među kojima su BBC i list Guardian.

BBC je napomenuo da je do sada u Velikoj Britaniji bilo pritvoreno pet osoba osuđenih za ratne zločine na području Jugoslavije. Istakli su da su svi bili u strogo čuvanim zatvorima. Jedan od njih je bio general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić. Haški sud ga je osudio na 35 godina zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici. Njega je prije 11 godina u zatvoru Wakefiled, koji se smatra strogo čuvanim zatvorom, nožem izbo zatvorenik islamske vjeroispovijesti, piše BBC. Potom je 2014. premješten u zatvor u Poljskoj.

Guardian je istakao da se Karadžić protivio da bude u jednom od britanskih zatvora, a kao razlog za to je naveo napad na Krstića. Nije objavljeno u kojem će konkretno zatvoru biti, ali sudeći po dosadašnjoj praksi, vrlo je izgledno da će biti u jednom od strogo čuvanih zatvora.

Podsjećamo, u martu 2019. godine Karadžić je pravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Prvostepenom presudom iz juna 2016. osuđen je na 40 godina zatvora.

- Marketing -

Najnovije