37.7 C
Kakanj
Srijeda, 28 Jula, 2021

Kažu da im je dosta: Državni službenici nezadovoljni, traže veće plaće i naknade

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Nakon što je Predsjedništvo BiH usvojilo budžet za 2021. godinu, uz zaključak da se pokrene procedura povećanja najniže plate za policijske službenike i vojnike, reagirali su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika.

Kako su rekli, poznata je činjenica da će budžet vrlo brzo biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH sa ponižavajućom i uvredljivom osnovicom za obračun plate od 475,69, što je kontinuitet od 10 godina omalovažavanja rada i dostojanstva svih zaposlenih u državnim institucijama BiH.

  • Zaposleni u državnim institucijama na nižim nivoima vlasti, (entitetskim i kantonalnim) imaju 20 do 30 posto veće plaće za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou. Također je poznata činjenica da zaključak kojim Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da pokrene procedure i obavi sve neophodne radnje, a u vezi sa povećanjem najnižih plaća za policijske službenike i vojnike, nije moguće realizovati u okviru zakonom predviđenih procedura do kraja 2021. godine, jer se moraju usvojiti izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH”, kažu iz sindikata.

Dodali su da državne institucije čine i državni službenici i zaposlenici koji časno i pošteno obavljaju svoj posao.

  • Vaša politika omalovažavanja i urušavanja državnih institucija je dovela do situacije da zaposleni sa svojim ličnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice. Samohrana majka, higijeničarka, prima osnovnu platu u iznosu od 475 KM. Ona nije u mogućnosti prehraniti svoje dijete, dok ministar kome čisti kancelariju prima platu u iznosu 10 plata higijeničarke, i plus ostale benificije. Vozač vaših ministara, prima osnovnu platu u iznosu od 760 KM, dok ministar kome je on na usluzi svaki dan u mjesecu, prima 6 plata vozača plus ostale benificije”, ističu iz sindikata.

Naglasili su da je Predsjedništvo BiH svojom kontinuiranom politikom dovelo zaposlene sa najnižom plaćom u institucijama na državnom nivou da im je uskraćeno pravo na život.

Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plate ne mogu da prežive.

  • Pokušajte da zamislite kako majka sa djetetom živi sa 475 KM mjesečno. Zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora doveli ste zaposlene u institucijama na državnom nivou u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje nisu u mogućnosti zaštiti svoja ljudska prava. Zaposleni žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravni osnov zaštite. Protestujemo protiv vaše kontinuirane destruktivne i omalavažavajuće politike prema državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama Bosne i Hercegovine, koja traje punih 10 godina”, naglašavaju iz Sindikata.
Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO