Kavazović u Zvorniku poručio povratnicima: Ne prodajite svoju imovinu bez velikog zoraAgencija Mina hutbu reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića iz Zvornika prenijela je u cijelosti

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je održao hutbu u Riječanskoj džamiji u Zvorniku, u kojoj je, između ostalog, pozvao povratnike da ne prodaju svoju imovinu “bez velikog zora”.

- Marketing -

– Promijenit će se okolnosti. Naši sinovi će porasti i ojačati i jednog dana će htjeti na ruševinama očeve kuće sagraditi vlastitu. Tada će ustanoviti da se na tom mjestu nalazi veliko blago. I njihova sreća će biti neizmjerna, bit će vam zahvalni. A vi ćete za to imati nagradu kod Allaha – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Ovom prilikom on je podsjetio da je Allah naredio vjernicima zekat i sadekatu-l-fitr, a zadužio Poslanika da ih ubire u riznicu zajednice. Reisu-l-ulema je pozvao vjernike na izvršavanje ovih dužnosti.

– Zekatom i sadekatu-l-fitrom se čuva i jača zajednica muslimana. Onoliko koliko ona bude jaka, bit ćemo svi pojedinačno sigurniji. Neka svako od nas doprinese za zajednicu koliko je u stanju, jer je Božja ruka uz zajednicu, kako nas je učio poslanik Muhammed, a.s. – poručio je reisu-l-ulema.

Agencija Mina hutbu reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića iz Zvornika prenosi u cijelosti:

– Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom Samilosnom, Vladaru Dana sudnjeg. Dana, u kojem će se sve tajne nebesa i Zemlje otkriti i kada će svako svoje mjesto znati. Neka je salavat i selam na vjerovjesnika Muhammeda i njegovu časnu porodicu, ashabe i mu’mine do Dana sudnjega.

Nesretan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen Božiji oprost

Draga braćo i sestre!

U najboljem smo mjesecu u godini;

u najboljem smo danu u sedmici;

u trećini ramazana smo u kojoj Allah oslobađa Svoje robove džehenemske kazne;

u trećini ramazana smo u kojoj je Lejletul-kadr, najodabranija noć.

Veliki je Allah Koji nas je počastio ovim blagodatima. Za naša dunjalučka ograničenja, htijenja i moranja ovo je velika milost. U ramazanu možemo da se odmorimo, osnažimo i postanemo bolji ljudi i stameniji i čvršći vjernici. Brojne su mogućnosti da sve to postignemo. Zato je plemeniti Poslanik rekao: “Nesretan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen Božiji oprost!”

U ovoj trećini blagoslovljenog ramazana sagledajmo svoj hal i pokušajmo dokučiti šta je potrebno kod sebe popraviti. Dajmo sebi u zadaću da slijedimo Allahovu Knjigu i živi primjer Poslanika islama. Uzvišeni je rekao: Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji čezne za Allahom i onim svijetom i koji često Allaha spominje.

Nemojmo biti gubitnici na ovom svijetu

Postupajmo po Allahovim zapovijedima i nadajmo se Njegovoj milosti. Neka nam srce bude zaokupljeno zikrullahom, i danju i noću! Nemojmo biti gubitnici na ovom svijetu, makar nam se svo njegovo blago steralo pod nogama.

Svoju vjeru učvrstimo namazom, postom i zekatom. Ako budemo u stanju, obavimo hadž. Činimo dobročinstva prema roditeljima, komšijama i prijateljima. Budimo samilosni prema djeci i bračnim drugovima.

Prenosi se od Ebu Hurejre, r.a., da je rekao: “Čuo sam Allahovog Poslanika kada je rekao: ‘Klonite se onoga što sam zabranio, a ono što sam vam naredio izvršavajte koliko možete, jer ništa nije uništilo one prije vas do mnoga suvišna raspredanja i razilaženja sa njihovim vjerovjesnicima!'” (El-Buhari; Muslim).

Poslušajmo svog Pejgambera i u ovim danima, ali i u danima koji slijede poslije ramazana. Ostavimo se praznih rasprava, a prihvatimo posla, kojeg imamo puno pred sobom. Mnoge neuređene oblasti u našim javnim službama i poslovima čekaju da im domaćinski priđemo i počnemo ih rješavati. Mnogo toga možemo uraditi da doprinesemo poboljšanju ambijenta u kojem živimo. I u vjeri se čvrsto držimo Poslanikove upute: Ono što je halal jasno je, a što je haram jasno je.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano