Povezano

Kardiolog: Postoji veza između iznenadne srčane smrti i kovida 19


Kardiolog Slavica Radovanović kaže da se ne može isključiti da je kovid infekcija jedan od razloga iznenadnih srčanih smrti, koje su sve češće kod mladih ljudi među kojima je veliki broj onih koji se aktivno i profesionalno bave sportom.

- Marketing -

“Iznenadna smrt kao posljedica aritmija koje često nastaju zbog miokarditisa je postojala uvijek, ali udružena sa pandemijom kovida, kao jedno od njenih najgorih lica, postaje alarmantno zabrinjavajuća”, navodi Radovanovićeva, koja je načelnik Centra za srčanu insuficijenciju KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu.

Ona je ukazala da ne smije biti zanemareno da je kovid 19 multisistemska bolest koju prate ne samo obostrane masivne pneumonije sa čestim isključivanjem velike površine pluća iz funkcije, već i promjene na srcu, bubrezima, mozgu, a prisutan je i veliki rizik od tromboembolijskih komplikacija.

“Zapaljenje srčanog mišića usljed zaražavanja virusom korona, uzrok je ozbiljnih aritmija koje su, pak, najčešći uzrok iznenadne srčane smrti. Takođe, i hiperkoagubilnost i tromboze predstavljaju uvod u različite kardiovaskulrane bolesti koje, takođe, mogu imati smrtni ishod, posebno kod osoba koje imaju određene predisponirajuće faktore”, kaže Radovanovićeva za “Sputnjik”.

Ona je istakla da je ove tvrdnje bez obdukcionih nalaza nemoguće precizno potkrijepiti, ali da je veza između virusa i srčane smrti nedvosmisleno jasna.

Radovanovićeva ukazuje da, osim miokarditisa, i kardiomiopatije, iako vrlo često nasljedne i neprepoznate, mogu biti uzrok iznenadne srčane smrti, kao i neurološka oboljenja, proširenja krvnih sudova u mozgu, aneurizme, genetski poremećaji i druge virusne infekcije.

“Neophodno je da se pacijenti sa minimalnim tegobama, preskakanjem ili ubrzanim radom srca, jave na pregled ljekaru, kardiologu…Tek nakon pregleda, osoba koja osjeća tegobe ili koja je preležala kovid 19, dobija savet da li i u kojoj mjeri može da se bavi fizičkim aktivnostima”, kaže Radovanovićeva.

Analizirajući drastično povećan broj smrti profesionalnih sportista, Radovanovićeva upozorava na neophodnost i obaveznost sistematskog pregleda dva puta godišnje kako bi se isključili svi potencijalni uzroci iznenadne srčane smrti.

Ona je istakla da Srbija i dalje nalazi na vrhu liste zemalja sa najvećim rizikom od kardiovaskularnih bolesti bilo da je riječ o ishemijskoj bolesti, infarktu miokarda ili srčanoj insuficijenciji /slabosti/ koja je konačan ishod svih kardiovaskularnih bolesti.

Nedavno istraživanje koju je objavio izraelski medij “Ril tajm njuz” (Real Time News) pokazuje da je stopa smrtnosti FIFA igrača u 2021. porasla za 500 odsto, te da je od decembra prošle godine 183 profesionalnih sportista i trenera iznenada palo tokom utakmice, nakon čega je njih 108 umrlo.

- Marketing -

Najnovije

Popularno