Kao i Aleksandar Vučić: Dodik o NATO-u govori u prisustvu ambasadora Rusije

Slično kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, samo nekoliko dana kasnije, u prisustvu ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova, vojnu neutralnost istakao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podsjetimo, Dodik je na konferenciju Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa Ivancom 15. avgusta rekao da je odbio inicijativu međunarodne zajednice za održavanje sastanka savjetnika kabineta članova Predsjedništva BiH o približavanju stavova o reduciranom Godišnjem nacionalnom programu za NATO (ANP).

Na pitanja o članstvu BiH u NATO-u na istoj konferenciji Ivancov je odgovorio da je članstvo u međunarodnim organizacijama pitanje za vlasti u BiH.

“Osnov mog rada u BiH je nemiješanje u poslove BiH, za razliku od nekih mojih kolega. Mislim da BiH, njeni narodi i političari sami mogu odlučivati kako će živjeti”, poručio je Ivancov.

Analitičari primjećuju dvije stvari, a to je da Vučić o važnim geopolitičkim pitanjima u posljednje vrijeme govori u prisustvu ruskog ambasadora u Srbiji, čime zapadnim zemljama šalje poruku o njegovom političkom kursu, dok je isti model, po uzoru na Vučića, počeo primjenjivati u Milorad Dodik u Bosni i Hercegovini, piše NAP.

Možda vam se svidi

Leave A Reply