Kantonalna bolnica Zenica odgovorila zašto djevojčica Džena nije mogla biti operisana

Popularno

Povezano“Kantonalna bolnica Zenica će u ovom slučaju kao i u svakom drugom ispitati sve okolnosti i provesti proceduru ispitivanja eventualne odgovornosti uposlenih a sve u svrhu pravilnog, stručnog i profesionalnog pružanja usluga našim pacijentima”, navodi se u saopćenju.

Nakon smrti o dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, oglasili su se i iz Kantonalne bolnice Zenica. Na upit N1, zašto Džena iz Kaknja nije mogla biti operisana u KB Zenica, odgovorili su:

- Marketing -

“Pacijentica je prije godinu dana imala operativni zahvat radi spuštenog kapka oka. Operaciju je uradila dr. Nina Jovanović. Ista doktorica je radila i postoperativno praćenje i kontrole. U augustu ove godine je postavljena indikacija za ponovni operativni zahvat i pacijentica je stavljena na spisak za hladni operativni program. Operativni zahvat nije imao karakter hitnog. Posljednja kontrola je obavljena 15. oktobra 2021. godine, od strane dr. Nine i tada nije indiciran hitan operativni zahvat. Što se dešavalo od tada, nemamo informacije”.

Iz ove zdravstvene ustanove naglašavaju da se za svaku indikaciju pružanja hitne zdravstvene usluge (operacije), pacijent odmah prima u bolnicu radi pružanja iste te ističu kako u ovom slučaju usluga nije bila hitna.

“Niko nije upoznao rukovodstvo Odjela da se radi o nekom akutnom stanju i postojanju potrebe termina operacije pacijentice u nekom kratkom periodu, što je također bilo moguće. Napominjemo da je u KB Zenica, zbog epidemiološke situacije uzrokovane liječenjem COVID-19 oboljelih, u više perioda bio reduciran hladni hirurški operativni program na hitne i onkološke indikacije i akutna bolna stanja. Posljednje ograničenje programa je uvedeno od 1. novembra 2021″, napomenuli su u odgovoru.

Navode da dr. Nina Jovanović ima Rješenje ove bolnice o odobrenju obavljanja dopunskog rada.

U Rješenju je definisano koje poslove može obavljati u okviru dopunskog rada. Svi doktori koji podnesu zahtjev za dopunski rad Ljekarskoj komori Zeničko-dobojskog kantona i Komisiji za dopunski rad KB Zenica, a ispunjavaju zakonske uslove i imaju pozitivno mišljenje Komisije, dobivaju saglasnost direktora bolnice za obavljanje dopunskog rada.

“Kantonalna bolnica Zenica je, privatnoj ustanovi u kojoj je rađen konkretni operativni, uputila upit o vrsti usluge i vrsti anestezije u kojoj je isti rađen. Zahtjev za pisano izjašnjenje, na isto pitanje, je upućen i dr. Nini Jovanović. Izjašnjenja su nam potrebna u svrhu analize slučaja i poređenja pruženih usluga sa Rješenjem o obavljanju dopunskog rada”, istakli su u saopćenju.

Operativni zahvat nakon koga je nastao ovakav ishod liječenja je pružen u privatnoj zdravstvenoj ustanovi sa kojom dr. Nina Jovanović ima ugovor i ta ustanova je nadležna za zakonitost angažmana doktora i pružanja usluga u istoj, dodali su.

“Kantonalna bolnica Zenica će u ovom slučaju kao i u svakom drugom ispitati sve okolnosti i provesti proceduru ispitivanja eventualne odgovornosti uposlenih a sve u svrhu pravilnog, stručnog i profesionalnog pružanja usluga našim pacijentima”, navodi se u ovom saopćenju.

Podsjetimo, djevojčica iz Kaknja je prije nekoliko dana došla da operiše očne kapke u polikliniku u privatnoj ordinaciji “Halimić”, a tokom operacije je pala u komu.

Nažalost, jučer je djevojčica preminula, a ovaj slučaj istražuje Tužilaštvo KS.

- Marketing -

Najnovije