Kanton Sarajevo dobija vjetroelektranu

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji vjetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je kako će vjetroelektrana proizvoditi 14% ukupnih potreba Kantona Sarajevo za električnom energijom.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Šezdeset megavata instalisane snage pokriva 14% ukupnih potreba Kantona Sarajevo. To je garant razvoja lokalne zajednice”, kaže Delić.

Ideja za ovaj projekat rodila se 2008. godine kada je Faik Begić, koji je u međuvremenu preminuo, na ovoj dionici utvrdio potencijal snage vjetra za proizvodnju električne energije.

“Ovdje se može napraviti veliki vjetro – park. Firma koja će izvoditi radove se uvjerila u sagu vjetra i potencijala. Konačno smo riješili administrativne prepreke i danas su počele pripreme terene za izgradnju”, kazao je načelnik Općine Hadžiće Hamdo Ejubović.

Suzlon Wind Energy će izvoditi radove. Investicija za ovaj projekat je oko 70 miliona KM. Istakli su iz kompanije da su imali administrativne prepreke, ali da je to iza njih. Poptisan je ugovor na 30 godina uz koncesiju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Veliki dan za KS i za mene kao Sarajliju. Ovo je velika investicija od  70 miliona KM. Ja bih zaboravio prepreke i zahvalio se načelniku Hamdi Ejuboviću i ministru privrede KS Adnanu Deliću koji nam je pomogao da se ovaj projekat privede kraju”, kazao je Samir Džaferbegović, zastupnik Suzlon kompanije.

Kompanija Suzlon, koja će raditi na ovom objektu, jedna je od vodećih kompanija u sferi proizvodnje vjetroturbina u svijetu, a sa svojih 8.500 zaposlenika je zastupljen u 18 zemalja i na 6 kontinenata. Proizvodni kapaciteti Suzlona su u Indiji, USA i Kini, dok istražne kapacitete imaju u devet zemalja svijeta, kao što su Danska, Njemačka, Španija i Holandija.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...