― Marketing ―

Kanton Sarajevo dobija vjetroelektranu

- Marketing -

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji vjetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je kako će vjetroelektrana proizvoditi 14% ukupnih potreba Kantona Sarajevo za električnom energijom.

“Šezdeset megavata instalisane snage pokriva 14% ukupnih potreba Kantona Sarajevo. To je garant razvoja lokalne zajednice”, kaže Delić.

- Marketing -

Ideja za ovaj projekat rodila se 2008. godine kada je Faik Begić, koji je u međuvremenu preminuo, na ovoj dionici utvrdio potencijal snage vjetra za proizvodnju električne energije.

“Ovdje se može napraviti veliki vjetro – park. Firma koja će izvoditi radove se uvjerila u sagu vjetra i potencijala. Konačno smo riješili administrativne prepreke i danas su počele pripreme terene za izgradnju”, kazao je načelnik Općine Hadžiće Hamdo Ejubović.

Suzlon Wind Energy će izvoditi radove. Investicija za ovaj projekat je oko 70 miliona KM. Istakli su iz kompanije da su imali administrativne prepreke, ali da je to iza njih. Poptisan je ugovor na 30 godina uz koncesiju.

“Veliki dan za KS i za mene kao Sarajliju. Ovo je velika investicija od  70 miliona KM. Ja bih zaboravio prepreke i zahvalio se načelniku Hamdi Ejuboviću i ministru privrede KS Adnanu Deliću koji nam je pomogao da se ovaj projekat privede kraju”, kazao je Samir Džaferbegović, zastupnik Suzlon kompanije.

Kompanija Suzlon, koja će raditi na ovom objektu, jedna je od vodećih kompanija u sferi proizvodnje vjetroturbina u svijetu, a sa svojih 8.500 zaposlenika je zastupljen u 18 zemalja i na 6 kontinenata. Proizvodni kapaciteti Suzlona su u Indiji, USA i Kini, dok istražne kapacitete imaju u devet zemalja svijeta, kao što su Danska, Njemačka, Španija i Holandija.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Planiranje je ključ svega: Majka troje djece otkrila kako je mjesečne troškove s 1.200 smanjila na samo 440 eura

 U aktualnim poskupljenjima dobrome dijelu ljudi važan je svaki euro, kojega nije lako zaraditi ni uštedjeti. Majka troje djece iz Njemačke promijenila je život nakon...