Kamperi i vozila za rekreaciju popularniji nego ikada

0

Pandemija COVID-19 potpuno je izmjenila ustaljene turističke navike, i dok mnogi pokušavaju da spasiti ljetnu sezonu, ima i onih kojima novi uslovi putovanja idu na ruku.

Samo u Njemačkoj, Federalna uprava za motorni saobraćaj prijavila je u maju 10.500 novih registracija – što je porast za 29 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine. Istovremeno raste i broj ljudi koji pretvaraju kombi ili VW autobus u svoj prilagođeni RV. Moglo bi se reći da vozila za rekreaciju postaju novi mobilni način života. Ovaj trend se odražava i na društvenim mrežama – Instagram navodi više od 7,5 miliona postova pod #vanlife.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

S obzirom na vrlo izražene razlike između upravljanja vozilom za rekreaciju i tipičnog putničkog automobila i budući da oblik i opterećenje RV takođe utiču na dinamičku stabilnost, izbor pravih guma je posebno važan.

Iako se mnogi popularniji modeli kampera u osnovi mogu koristiti na automobilskim gumama, kao proizvođač guma, Continental ne savetuje to. Gume za specijalne namjene nude stvarne prednosti za vozila poput T4 ili T5 od modela Volksvagen ili Mercedes-Benz Vito ili V-klase – posebno kada su u punom opterećenju.

Uz veće sigurnosne rezerve, prednosti uključuju superiornu stabilnost u zavoju i niži stepen habanja. Čvršći dizajn ovih guma takođe omogućava bolje kočenje, odnosno prelazak iz mobilnog u statično stanje.

Činjenica je da na dužim putovanjima autoputem sa potpuno opterećenim vozilom konvencionalne gume za automobile pokazuju značajno povećanje temperature. Zatim, kada se parkiraju na odredištu, kako se gume hlade, mogu biti podložne deformacijama.

Jedna od takvih namjenskih guma je Continental VanContact koji je predstavljen prošle godine. Uz smanjeni otpor kotrljanja za maksimalnu efikasnost i malu potrošnju goriva, VanContact nudi vrhunske performanse u upravljanju u svim situacijama u vožnji, čak i pri velikim opterećenjima, plus maksimalnu sigurnost pri naglom kočenju na suhim i vlažnim putevima.

Za vozače koji žele da putuju van ljetnne sezone, a ne žele trošak dodatnog seta specijalnih zimskih guma, postoje i cjelosezonske gume za segment rekreativnih vozila.

U cjelosezonskom testu guma koji je AutoBild sproveo 2020. Godine, VanContact 4Season iz Continentala rangiran je kao najbolja u ispitivanju i ocijenjena je „uzornim”.

Ova guma nudi efikasnost tokom cijele godine zahvaljujući smanjenoj potrošnji goriva, kao i dobrim kočionim performansama na vlažnim, blatnjavim i snegom pokrivenim putevima, te izvanrednim upravljanjem i kočenjem na suvom asfaltu.

Za vozila za rekreaciju pune veličine, kupci guma treba da potraže simbol CP na bočnom zidu. Ova oznaka potvrđuje da je guma u skladu sa standardom Camping Pneus koji je specijalno kreiran za razvoj RV guma.

Gume razvijene prema CP standardu uzimaju u obzir posebne zahjteve koji proizilaze iz specifične distribucije težine vozila za rekreaciju. U poređenju sa klasičnim gumama iste veličine, one mogu podnijeti znatno veći pritisak na zadnjoj osovini i nude slične performanse pod opterećenjem i do 300 kg.

Specijalista za ovaj segment je Continental VanContact Camper, osmišljen za cjelosezonsku upotrebu. Na suvim putevima osigurava kratak put kočenja, poboljšanu upravljivost i veću stabilnost vozila, dok na vlažnom pruža sigurno kočenje i efikasnu zaštitu od akvaplaninga. Svako ko uživa u zimskom kampovanju u svom RV-u, cjeniće izvanredne performanse ove gume, kočenja i rukovanje na putevima prekrivenim snijegom.

I kao dodatnu dodatnu opremu za specijalne kombije i RV gume, Continental uvijek savetuje upotrebu čvrstih metalnih ventila sa Van guma.

Stručnjaci takođe preporučuju da novajlije na kombiju ili RV treba da prisustvuju posebnom treningu vozača za upravljanje ovim vozilima, prenosi automagazin.

[bar group="4078"]