Kamarat: Uspjeh je ako vakcina ublaži simptome COVID-a, vakcinisati ljude protiv gripe

0

Vodeći njemački imunolog Tomas Kamrat „oduševljen“ je brzinom kojom se radi na vakcini protiv korone, ali dodaje da ne treba očekivati čuda.
 
U razgovoru za DW, Kamrat preporučuje i vakcinaciju protiv sezonskog gripa.
 
U trci za pronalaženje vakcine protiv virusa učestvuje preko 170 laboratorija. Njih sedam je stiglo do završne faze kliničkog testiranja. Procesi koji inače traju godinama, sada se odvijaju rekordnom brzinom. Jer radi se o životu i smrti, novcu i moći.
 
Ali da li uopšte može da bude riječi o bilo kakvim lovorikama? Da li je vakcina zaista rješenje za sve, kao što se često govori u javnim debatama?
 
“Lično bih bio zadovoljan kada bi postojala sigurna vakcina, koja mora da se osvježi na svake dvije godine, ali koja bi imala snažan uticaj na tok bolesti“, kaže poznati njemački imunolog Tomas Kamrat.
 
“Možda vakcina neće spriječiti kijavicu ili druge lakše simptome. Međutim, najmanje što se očekuje jeste da spriječi respiratornu insuficijenciju i teška oštećanja organa. Ako bi vakcina samo uspjela da tok bolesti koji vodi ka smrti pretvori u blaži oblik, to bi za mene bio uspjeh. Sve više od toga bio bi veoma veliki uspeh“, priča Kamrat u intervjuu za DW.
 
Da nije prebrzo?
 
Razvoj vakcine je i prvoklasno političko pitanje. Rusija je požurila da odobri vakcinu, a američki predsjednik Donald Trump vjeruje da Uprava za hranu i lijekove (FDA) SAD, namjerno koči rad na razvoju vakcine, kako bi spriječila da se predsjednik prije isteka mandata pokaže kao uspiješan borac protiv pandemije.
 
Tomas Kamrat, koji je direktor Instituta za imunologiju na Univerzitetskoj klinici u Jeni i predsjednik Njemačkog društva za imunologiju, kaže da nije skeptičan već „oduševljen“ brzinom kojom se radi na vakcini.
 
Inače, potrebno je po desetak godina dok neka vakcine ne uđe u masovnu proizvodnju, a rekorder je za sada vakcina protiv ebole koja se pojavila nakon pet godina rada.
 
„A sada je sve još brže“, kaže Kamrat, dodajući da se ipak nije krenulo od nule jer je već poznato koji protein je dobar odgovor na SARS-viruse, i da su kineski naučnici još u januaru na internet postavili sekvencu virusa.
Source.ba