Kalabuhov kao da citira Dodika: OHR treba biti zatvoren, strane sudije moraju otići, nadležnosti se mogu vraćati

Popularno

PovezanoKalabuhov kaže da je legitimno razmišljanje predstavnika Republike Srpske o vraćanju nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH i da sve mora biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov smatra da je međunarodno pravo pobijedilo na posljednjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN, ali i logika i zdrav razum, a usvojena Rezolucija o BiH mora biti primjer u budućem vremenu.

- Marketing -

– Zahvalan sam kolegama u diplomatskom koru u New Yorku i u Sarajevu, jer su odvojena pitanja produženja misije Althea u BiH i OHR-a. I po Dejtonskom mirovnom sporazumu ova pitanja nisu povezana, rekao je Kalabuhov sinoć za RTRS.

On je istakao da je dobro što su zapadne diplomate razumjele logiku Rusije.

– Nakon 26 godina mirovnog procesa u BiH mora doći vrijeme kada će lokalni akteri preuzeti svu odgovornost, pa čak i onu koja proističe iz misije Althea, kaže Kalabuhov.

Ruski ambasador je napomenuo da se njegova zemlja principijelno zalaže da OHR bude što prije zatvoren.

– OHR je postao razlog za destabilizaciju situacije u BiH. Ova kancelarija je postala jednostrana. I kolege u diplomatskom koru bi željele zatvaranje OHR-a, ali postoji nesaglasnost o uslovima za tako nešto. Svi su saglasni da je vrijeme nametanja u BiH prošlo, istakao je Kalabuhov.

On je ocijenio da BiH sa OHR-om ne može imati stvarni suverenitet i da ova kancelarija nikada nije prevela Dejtonski mirovni sporazum na jezike naroda u BiH, što je morala uraditi.

– Veliki je paradoks kada ljudi koji govore o suverenitetu BiH traže od OHR-a da brani suverenitet. Pardoks je i što Ustav mora biti branjen od Ustavnog suda BiH. Mora biti promijenjena i kompozicija ovog suda, odnosno strane sudije moraju otići, naglasio je Kalabuhov.

On je napomenuo da izvještaj Christiana Schmidta o situaciji u BiH subjektivan i neizbalansiran.

Kalabuhov kaže da je legitimno razmišljanje predstavnika Republike Srpske o vraćanju nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH i da sve mora biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je naveo da je u BiH potreban dijalog konstitutivnih naroda o svim pitanjima.

– Mora se u BiH smirivati retorika. Smatram da neće biti rata u BiH, jer je bolje pet godina razgovarati, nego dan ratovati. Bilo bi dobro da svi akteri u BiH potpišu pakt o miru, istakao je Kalabuhov, prenosi Srna.

- Marketing -

Najnovije