Kakve su tehničke mogućnosti radara za mjerenje brzine vozila u BiH

Popularno

Povezano

Da bi se doprinijelo sigurnosti u saobraćaju koriste se i radari za mjerenje brzine kretanja motornih vozila. Iz ministarstava unutrašnjih poslova obrazložili su nam kakve mogućnosti ovi uređaji imaju.

Brzina neprilagođena uslovima na cesti najčešći je uzrok nesreća te se i zbog toga povećava broj stacionirnih radara. Shodno podacima dostupnim na web stranici BIHAMK-a te onima koje smo dobili od kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na području cijele zemlje je 48 stacionarnih radara. Od navedenog broja, njih 38 je u Federaciji, devet u Republici Srpskoj i jedan u Brčko distriktu. Kanton Sarajevo ima najviše ovakvih radara – više od 10. Pri tome u Sarajevu je 26 kućišta za radare, što znači da se radari periodično mogu premještati iz jednog kućišta u drugo.

- Marketing -

Među takvim radarima su i oni koji snimaju samog vozača, tj. na osnovu izgleda njihovog lica se može utvrditi i njihov identitet. U ministarstvima unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona potvrdili su nam da imaju ovakve radare. U MUP-u Bosanskopodrinjskog kantona naveli su da jedinim stacionarnim radarom ne mogu utvrditi identitet vozača na osnovu izgleda njegovog lica.

U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona naglasili su da u jednom od policijskih vozila imaju radar koji službenicima daje mogućnost da jasno vide vozače.

U MUP-u KS su napomenuli da se radarima, osim brzine kretanja, bilježi i prolazak vozila kroz crveno svjetlo na semaforu,piše Klix. Sarajevska policija ima i senzore za otkrivanje neregistrovanih i ukradenih vozila, kao i onih sa stranim registarskim oznakama kojima se napravi saobraćajni prekršaj. U glavnom gradu na više lokacija postoje kamere kojima se snimaju različiti prekršaji.

Odgovor na upit o tehničkim specfikacijama radara do objave ovog teksta nismo dobili od resornog ministarstava u Tuzlanskom Kantonu.

U MUP-u Republike Srpske obrazložili su tehničke mogućnosti njihovih devet stacionarnih radara:

Automatska detekcija brzine za sva vozila u vidnom polju, do 320 kilometara na sat u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku;
Detekcija nepoštovanja zabrane prolaza (prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu);

Prepoznavanje registarskih oznaka za sva vozila u dolasku i odlasku;

Nadzor i snimanje;

Automatski prijenos podataka i slično.

Nadležni poručuju da ovi radari doprinose smanjenju broja saobraćajnih nesreća, ali su napomenuli da sigurnost u saobraćaju zavisi i od drugih faktora, kao što je ispravnost vozila, i od toga u kakvom su stanju ceste.

- Marketing -

Najnovije