Kako zaustaviti odlazak mladih: Samo iz Mostara za pet godina iselile 784 porodice

Predsjednica Unije Mirhunisa Zukić, smatra da je klima koja vlada u našoj zemlji, kako ekonomska, tako i politička, odavno deprimirajuća, te da bh. građane dosta privlače poslovne ponude iz evropskih zemalja, najčešće Njemačke, Austrije, Slovenije i Švedske.

“Potrebno je da se ova problematika nađe na dnevnom redu institucija u BiH, prvenstveno Parlamentarne skupštine BiH. Unija za održivi povratak i integracije u BiH je kreirala opće preporuke u cilju smanjenja odlazaka bh. građana. Neophodno je donijeti konkretnu i transparentnu Strategiju zaustavljanja sve masovnijeg iseljavanja stanovništva iz svih dijelova BiH, koju moraju izraditi i usuglasiti organi vlasti na svim nivoima u zemlji. Donijeti više istovremenih mjera sa različitih aspekata, odnosno uvezati tržište rada sa obrazovanjem. Postoje mladi koji se obrazuju, ali ih tržište rada ne prihvaća kao takve. Potrebno je napraviti strategiju ruralnog razvoja za poljoprivredu i turizam, omogućiti pokretanje start-up kompanija i drugo”, rekla je Zukić.

Mladi ljudi u brojnim anketama ne vide budućnost u BiH, a za katastrofalno stanje u privredi i priviligije prilikom zapošljavanja krive stranke koje su na vlasti.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar