Kako uživati u kafi i ne ugroziti zdravlje?


Kafu su iscjelitelji u Africi i Arabiji koristili kao lijek, a britanski su liječnici u 16. stoljeću tvrdili da napitak može prouzročiti vrtoglavicu, malodušnost i nesanicu, no stoljećima kasnije znamo da u kafi treba uživati s mjerom.

- Marketing -

Iznenadit će vas podatak da ovaj napitak ima više od hiljadu sastojaka, među njima ugljikohidrate, proteine, ulja, kiseline i minerale.

Organizam iz kafe dobiva kalij, magnezij i kalcij, ali ne u količinama dovoljnim za dnevne potrebe. Važnije je to da sadrži klorogeničnu kiselinu koja je antioksidans.

Ima otprilike 850 aromatskih spojeva od kojih mnogi nastaju tek tokom procesa prženja, poput vitamina nijacina (B3) i melanoida, zaslužnih za njezinu smeđu boju. I oni imaju antioksidativan učinak, ali i vlakna korisna za dobar rad crijeva.

“Mogli biste zadovoljiti sve dnevne potrebe za vlaknima s 28 šalica espressa”, našalila se kemičarka koja se bavi prehranom, Sara Marquardt, a doktorirala je na porijeklu gorkih sastojaka u kafi. Stotinjak aroma koje pridonose toj jedinstvenoj gorčini kafe tek treba identificirati.

No znanstvenicima je jedan od njih jako dobro poznat – kofein.

Kofein je prirodna zaštita stabla kafe od parazita i predatora i ima izravan učinak na naš središnji živčani sustav. Od kofeina nam srce kuca brže, šire se krvne žile i dišni putevi, a probavni sustav ubrzava.

Učinak se osjeti već nakon 15 minuta. Kafopije postaju budniji, fokusiraniji, koncentriraniji. Čak i mišićni sustav radi bolje zbog čega je kava bila proglašena sportskim dopingom, ali je 2004. ipak uklonjena s popisa zabranjenih supstancija.

U visokim dozama kofein može biti toksičan pa oni koji pretjeraju s kafama postaju nervozni, znoje se, pate od srčanih palpitacija ili nesanice.

Kofein može biti posebno opasan za osobne s kanalopatijom, rijetkim poremećajem elektrolitske neravnoteže srčanog mišića, jer im može potaknuti štetnu aritmiju.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano