35.7 C
Kakanj
Utorak, 27 Jula, 2021

Kako trenirati za vrijeme ljetnih mjeseci

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Ljudi su često skloni tražiti razne izgovore da ne treniraju, takav je slučaj i u ljetnim mjesecima gdje je najčešći izgovor velika vrućina i moguće opasnosti treniranja u takvim okolnostima. Ljeto je, kaže najpoznatija fitness trenerica prof. dr. Lejla Šebić, obično vrijeme kad se više opustimo i zaboravimo na trening. Međutim, kontinuitet u treningu je najvažniji za postizanje određenih ciljeva, a sam povratak na trening nakon duže pauze je izuzetno težak i potrebno je dosta volje za ponovni početak.

Veliki prostor
– Ljeto je prilika da više izlazimo i družimo se na otvorenom. Aktivnosti u prirodi poput duge šetnje, vožnje bicikla, trčanja ili rolanja dobre su za vaše tijelo i zdravlje. Međutim, kada su vani velike vrućine, nemoguće je i vrlo opasno vježbati, zato je fitness centar najbolje mjesto za vježbanje tokom ljetnih vrućina jer vam pruža klimatiziran prostor sa idealnom temperaturom za trening – kaže Šebić.

Osim toga, dodaje Šebić, trening snage koji uradite u fitnessu teško je zamijeniti sa bilo kojom drugom aktivnošću u prirodi. U fitnessu možete da sigurno provedete kardio trening na simulatorima cikličkih aktivnosti poput trake za trčanje, bicikla, stepera, bez straha od toplotnog udara ili bez potrebe da se budite rano kako bi trening uradili dok je vani niža temperatura.

Mišićna masa
– U klimatiziranoj dvorani ne morate voditi računa oko prekomjernog znojenja i gubitka tijelu tako važnih elektrolita i minerala. Još jedna od prednosti vježbanja u fitnessu ljeti je što nema velike gužve tako da možete imati veći prostor samo za sebe i veći izbor sprava i rekvizita – navodi Šebić.

Dodaje kako je navažnije je tokom ljeta održati kontinuitet, možete smanjiti sedmični broj treninga na dva puta kao i vrijeme vježbanja na nekih 45 minuta što će biti dovoljno da se forma održi i očuva mišićna masa. Tako ćete najesen biti ponosni na sebe i puno lakše nastaviti treninge nego da ste pravili dužu pauzu.

Budite oprezni
Ako se ipak odlučite za treninge vani, kaže Šebić, budite oprezni jer za vrijeme velikih vrućina tjelesna aktivnost može dovesti do toplotnog udara bez obzira na dobro zdravstveno stanje ili tjelesnu spremnost. Obavezno vodite računa o tome da trenirate u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, da koristite dosta tekućine bogate elektrolitima prije, tokom i nakon treninga, da nosite laganu prozračnu odjeću, a na suncu i zaštitni faktor za kožu, birajte sjenovita mjesta za vježbanje, a da kad ste u prilici koristite vježbe u vodi.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO