Kako su Viber, Twitter, Skype i Instagram dobili imena

Da li vam je ikada palo na pamet pitanje kako su Viber, Instagram, Skype i Twitter dobili imena?

Nama jeste, pa smo se poslužili Googleom – sa znanjem da se ispravno kaže Vajber, a ne Viber što je potvrdio i Atanas Rajkov – generalni direktor kompanije.

“Izvedenica Viber dolazi od riječi ‘vibe’, što znači dobar osjećaj, stoga ‘Vajber’ je pravilan izgovor mobilne aplikacije”, kazao je.

Ono što nismo znali jeste da je Twitter u fazi izrade nosio drugo ime – Twitch, pa i Jitter. Ptičica koja ga simbolizuje je bila tu svakako, a recimo da riječ – tvit predstavlja uvredu u nekim kulturama.

“Kada sam vidio kako se piše Twitter, kada smo to postavili na sajt, kada sam vidio definiciju riječi – znao sam da je to to”, kazao je Jack Dorsey, suosnivač Twittera.

Za Instagram, priča je slična. Naime, Kevin Systrom – suosnivač ove društvene mreže – tražio je riječ koja opisuje situaciju “sada i ovdje, u momemntu dok pričamo”.

Željeli su imati unikatno ime, pa su pronašli riječ Instant Camera, koju su povezali sa telegramom. Kombinacijom tih riječi nastao je Instagram, kakvog ga znamo danas.

Priča sa Skypeom je išla na sljedeći način. Skype je kombinacija sky (nebo) i peer-to-peer. To su kreatori skratili na Skyper, da bi postali još unikatniji i neobičniji – ukinuli su slovo -r.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar