Kako spriječiti neugodan miris tijela?

Ljeti temperature nemilice rastu, a znojenje je praktički nemoguće izbjeći. Premda je znojenje normalno jer regulira temperaturu u tijelu, pretjerano znojenje može biti vrlo neugodno, ali i znak zdravstvenih problema

Pripadate li skupini ljudi koja se pojačano znoji?

– prestali ste kupovati bijele majice jer se na njima uvijek vide mrlje od znoja
– dovoljno je samo malo toplije vrijeme ili temperatura u sobi da osjetite lagano znojenje
– po vrućinama vam je neugodno rukovati se s ljudima jer se bojite da imate vlažne dlanove
– u gužvama uvijek brinete jeste li preblizu ljudima i hoće li osjetiti da ste se oznojili.

Postoje određene stvari za koje nikada ne biste pomislili da uzrokuju znojenje, pa tako ovoj, mnogima neugodnoj pojavi doprinose vrući kofeinski napici, nošenje sintetičkih tkanina, jako začinjena hrana, te određeni lijekovi.

Pojačano znojenje nije mali problem, ali utješno je da niste jedini. Znoj se sastoji uglavnom od vode, ali također sadrži šećer, sol i kemikalije (poput amonijaka). Inače nema miris, ali kada se miješa s bakterijama koje su na koži, stvara se neugodan miris koji mnoge muči ako je znojenje pretjerano.

Postoje dvije različite vrste žlijezda znojnica, koje se zovu ekrine i apokrine žlijezde. Ekrinih žlijezda znojnica u ljudskom tijelu ima između dva i pet milijuna, a najviše ih je na donjem dijelu stopala i na dlanovima, a proizvode vodenasti znoj kako bi se tijelo moglo hladiti. Apokrinih, odnosno tzv. ‘mirisnih žlijezda’ ima manje, najčešće su koncentrirane na području vlasišta, prepona i pazuha, a iz njih se izlučuje znoj koji uzrokuje neugodan miris.

Dlake na tijelu čak mogu povećati jačinu neugodnog mirisa. Ono što uzrokuje neugodan miris zapravo nije znoj iz apokrinih žlijezda, već bakterije koje privlači znoj. Nakon što bakterije razbiju masti u znoju, javlja se taj prepoznatljiv neugodan miris. S obzirom na to, što više dlaka imate na tijelu, to bakterije imaju veću površinu za koju se mogu držati, a samim time je i miris intenzivniji.

Jedan od najboljih načina suzbijanja neugodnog mirisa znoja je korištenje dezodoransa u sticku. Naime, antiperspirant zaustavlja izlučivanje znoja, dok dezodorans maskira prirodni miris tijela, čak iako ste se već uznojili. Liječnički tretmani su još jedna alternativa. U ekstremnim slučajevima znojenja dezodoransi i antiperspiranti ne pale, a postoji mogućnost ubrizgavanja injekcija botoksa. Postupak sprečava rad žlijezda znojnica te se mora ponavljati svaka tri do četiri mjeseca.

Na miris tijela koji se izlučuje također utječe hrana koju jedete. Češnjak, luk i curry klasične su namirnice koje nesumnjivo pojačavaju neugodan miris tijela. Također neugodan miris potiče i alkohol, zeleno povrće te, kako je pokazala jedna studija, i veće količine mesa.

Prečesto tuširanje može dodatno pogoršati situaciju. Svakodnevno tuširanje i korištenje antibakterijskog sapuna, pogotovo na područjima koja se više znoje. No ni u kojem slučaju ne treba pretjerivati jer bi se tijelo moglo iziritirati te početi proizvoditi još više znoja.

Stres uzrokuje pojačano znojenje, i u tom slučaju ne možete puno učiniti. Jedno što može malo spasiti situaciju je posegnuti za dezodoransom te se pokušati primiriti.

Haber/Tportal

Možda vam se svidi

Comments are closed.