Povezano

Kako prepoznati razliku između omikrona, prehlade i gripe?


Liječnica otkriva kako najlakše prepoznati razliku između simptoma omikrona, prehlade i gripe.

- Marketing -

Diljem svijeta, čini se, hara omikron varijanta koronavirusa, a nažalost u isto vrijeme kada i gripa i prehlada pa se postavlja pitanje kako prepoznati o simptomima koje bolesti se radi.

Dr. Abdul El-Sayed nedavno je za CNN izjavio da postoji jednostavan način da se odredi razlika između simptoma. Savjetuje da razmislite o tome s kim ste bili u kontaktu, a ako je to bila osoba koja ima covid, simptomi bi mogli biti upravo te bolesti. Gubitak mirisa i okusa su specifični simptomi ove bolesti i često mogu otkriti da ste se zarazili koronavirusom.

Omikron varijanta često donosi i glavobolju kao simptom.

Dr. Lisa Barrett, specijalistica za zarazne bolesti u Kanadi, izjavila je da uz spomenute savjete dr. Abdula i test na covid može otkriti radi li se o prehladi ili o covidu.

Jednom kad počnete osjećati simptome, trebate se izolirati i napraviti nekoliko testova. Testove nemojte raditi odmah kad primijetite simptome, nego drugi dan.

Niste sami ako ste zbunjeni oko pojave simptoma covida ili prehlade jer omikron varijanta dosta podsjeća na simptome prehlade. Zašto? Znanstvenici su u prosincu objavili rezultate studije koja je otkrila da omikron ima sličan genetski sastav kao obična prehlada.

Ustvari, omikron je tu sličnost mogao „pokupiti“ od nekoga tko je imao prehladu, stoji u priopćenju.

Je li nova omikron varijanta infektivnija i/ili virulentnija od dosad opisanih varijanti?

Procjenjuje se da je delta varijanta oko 40 % infektivnija od alfa varijante, kako pišu stručnjaci na stranici stampar.hr, a kako je alfa varijanta oko 50 % infektivnija od ishodišne varijante, znači da je delta dvostruko infektivnija od tzv. divljeg, wuhanskog tipa virusa. To zorno vidimo u ovom četvrtom valu u Hrvatskoj.

- Marketing -

Najnovije

Popularno