Povezano

Kako prati i sušiti zimske jakne?

Bez njih zima je nezamisliva – pufaste zimske jakne i topli kaputi zvijezde su zimskih stajlinga i pouzdano nas griju u hladnoj sezoni. Njihova pravilna njega i čišćenje važni su kako bi ovaj statement zimski komad dugo vremena zadržao besprijekoran izgled, učinkovito štitio od hladnoće te bio nošen i nekoliko sezona.

Po pitanju njege zimske jakne i kaputa obično ih je dovoljno redovito provjetravati. Manje mrlje na jakni mogu se uspješno ukloniti vlažnom spužvom i s malo blagog deterdženta.

- Marketing -

No, što kada je toplu jaknu doista nužno oprati u perilici? Ovo je šest ključnih savjeta koje je svakako dobro imati na umu.

Jakne je uvijek najbolje prati samostalno, odnosno bez drugih odjevnih predmeta u perilici. Pufnastim zimskim jaknama potreban je dodatan slobodan prostor kako bi se mogle raširiti.

Također, prije pranja u perilici svi patentni zatvarači i čičak zatvarači na jakni moraju biti zatvoreni kako bi se izbjegao nastanak poderotina i rupa na tkanini tokom pranja.

Jakne je najbolje prati u perilici rublja uz visoku razinu vode i mali broj okretaja bubnja. Za pranje su najbolji programi poput ‘Osjetljivo’ ili ‘Pranje vune’ na maksimalno 40 stupnjeva.

Jakne prilikom pranja u perilici upijaju puno vode, pa ih svakako treba centrifugirati (ponekad i dvaput). Ipak odaberite nježni ciklus centrifuge od maksimalno 400 okretaja u minuti kako se materijal jakne ne bi oštetio.

Budući da sastojci normalnih deterdženata razgrađuju bjelančevine, nisu prikladni za čišćenje i njegu zimskih pufastih jakni jer se perje, kao i kosa, sastoji od proteina keratina, koji se pak sastoji od proteina i aminokiselina.

Posebni deterdženti za perje učinkovito će štiti paperje za vrijeme pranja u perilici i dat će finom perju potrebnu količinu masnoće.

Osim toga, deterdženti za pernatu odjeću sprječavaju zgrušavanje perja i ujedno ih impregniraju. Prilikom pranja ne smijete koristiti ni omekšivač.

- Marketing -

Najnovije

Popularno