Kako nas tijelo upozorava na mentalni umor

Povrede na tijelu su odmah primjetne, ali potpuno je drugačije sa ranama na duši. Rane na duši često skrivamo zbog straha da svijet ne vidi i ne iskoristi naše slabosti.

1. Stalna zabrinutost

1. Stalna zabrinutost

Da li vam se nekad dogodilo da se probudite ujutru i osjećate bezrazložan strah. Čak i kada je generalno sve u redu, teško vam je da ustanete iz kreveta i budete optimistični. U tim trenucima mislite da se ne možete nositi sa svojim životom. Ali, ipak, nastavljate da obavljate svakodnevne aktivnosti. Stalno se osjećate zbunjeno. Misli se vrte u glavi brzinom svjetlosti, i po pravilu nisu nimalo optimistične. Rezultati na mnogim poljima života se pogoršavaju, a umor postaje sve jači, pišu “Nezavisne“.

2. Nejasni zdravstveni problemi

Da li često imate nejasne zdravstvene tegobe za koje je teško postaviti dijagnozu? To može biti znak mentalnog ili psihičkog umora, koji se manifestuje na fizičkom nivou. Na primjer, napetost, česte glavobolje, ekcemi, nervni slom, bol u leđima i migrene. Ako se ti problemi povećavaju pod uticajem stresa, onda su, po pravilu, povezani sa vašim psihičkim stanjem.

3. Opsesivna osjećanja prema prošlosti

Razmišljati o prošlosti s vremena na vrijeme je sasvim normalno. Ako se često nalazite zaglavljeni u prošlosti (posebno ako mislite na svoje greške), to je znak da vam je narušeno emocionalno blagostanje.

4. Nagle promjene raspoloženja

Osim promjene raspoloženja, stalno vas prati i osjećaj da vam život ide van kontrole. Sve to može dovesti do razdražljivosti, nezadovoljstva životom i do nepredvidivosti vaših postupaka. Ponekad ne možete ni objasniti zašto se tako osjećate. Ovo je vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do različitih oblika anksioznosti.

5. Bez obzira na to koliko spavali, ne osjećate se odmorno

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply