Kako liječiti kašalj ako se zarazite koronom i smijete li koristiti antibiotike?


Brzo širenje omikrona izazvalo je globalnu zabrinutost. Trenutni podaci pokazuju da omikron izaziva blažu kliničku sliku, no unatoč tome, treba biti oprezan, jer iako izaziva blaže simptome, omikron može dovesti do nekih respiratornih komplikacija.

- Marketing -

Dr. Pavan Yadav navodi da omikron izaziva blaže simptome nalik prehladi, a najčešći su povišena temperatura, kašalj, curenje iz nosa i bolovi u tijelu. Ipak, liječnik poziva na oprez, osobito one osobe koje imaju komorbiditete, starije su dobi ili uzimaju neke imunosupresive.

Dr. Rajender Saini da se ne smijemo previše opuštati unatoč blagim simptomima. “Prerano je da bi predviđali koliko je ozbiljna ova varijanta”, izjavio je on.

Covid-19 je respiratorna bolest koja može uzrokovati širok raspon simptoma, od blagih do umjerenih. U nekim slučajevima, može izazvati i težu kliničku sliku koja može rezultirati hospitalizacijom ili smrću.

Dr. Satish navodi da omikron ponajviše utječe na gornji respiratorni sustav i uzrokuje bolno i upaljeno grlo te kašalj. Suhi kašalj najčešći je simptom covida, pokazala je studija objavljena u Lanceti. Između 60 i 70 posto simptomatskih pacijenata zaraženih koronavirusom prijavljuje suhi kašalj kao početni simptom bolesti.

Uporni kašalj može biti prilično neugodan. Dr. Saini objašnjava da je kašljanje mehanizam kojim tijelo pokušava pročistiti dišne puteve od određenih nadražujućih tvari.

To je prirodno obrambeno djelovanje tijela da potisne nadržajuće tvari kao što su sluz, pelud, dim ili alergen. Srećom, postoji niz načina, kako medicinskih tako i prirodnih, kojima se kašalj može ublažiti.

Dr. Saini objašnjava da se uporni kašalj može liječiti grgljanjem, antialergijskim lijekovima koje propisuje liječnik i slično.

Uz to, ključno je unositi puno tekućine da osoba ne bi dehidrirala, kao i puno hranjivih tvari. No, u težim slučajevima liječnici preporučuju lijekove kao što su inhalatori/dekongestivne pastile, ali samo kada ih propišu liječnici.

Covid-19 je virusna bolest i važno je naglasiti da antibiotici ne djeluju na virusne infekcije. Antibiotici su učinkoviti u liječenju sekundarne bakterijske infekcije, naglašava dr. Satish.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano