― Marketing ―

Kako je nakon 11 godina riješen monstruozni zločin u Hrvatskoj: ‘Gledali smo Google Street View i sve shvatili’

- Marketing -

U oktobru 2011. godine tada 76-godišnja penzionerka Slavojka Senišin nestala je pod nepoznatim okolnostima na području Trešnjevke, gdje je i živjela te posjedovala stan.

Gotovo tačno 11 godina kasnije misterij njenog nestanka otkrit će nevjerovatan zločin koji bi mogao ući u anale hrvatske kriminalistike, piše Jutarnji.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, nakon dugotrajne i vrlo zahtjevne istrage, kriminalisti zagrebačke policije podnijeli su prijavu zbog ubistva Slavojke Senišin te ¸uhapsili osobu koju smatraju njenim ubicom. Riječ je o njenom prvom susjedu Damiru Keleminčiću (63) koji se, vrlo brzo nakon nestanka penzionerke, sa svojom porodicom uselio u njezin stan te od tada tamo žive.

- Marketing -

Vikendica kod Ivanića

Tijelo nesretne penzionerke, koja se 11 godina vodila kao nestala osoba, pronađeno je pak prije nekoliko dana na imanju Damira Keleminčića na području Ivanić Grada, a bilo je bačeno u bunar koji je Keleminčić nakon bacanja tijela zatrpao, te je policija zatražila pomoć MORH-ove mehanizacije kako bi ga otkopala.

U kući u kojoj je nekad živjela i Slavojka Senišin, a u kojoj danas živi osumnjičeni ubica sa svojom porodicom, u petak smo zatekli starijeg muškarca, navodno Damirova oca, no nakon što smo se predstavili kada se pojavio na prozoru, samo je odmahnuo rukom i rekao da ne želi razgovarati.

Njegov sin je u to vrijeme saslušavan kao osumnjičenik u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, piše Jutarnji.hr. Naime, kako doznaje Jutarnji, i navodni ubica i njegova žrtva godinama su živjeli u kući koja je imala dva stana.

No, nakon nestanka, navodni ubica, koji je u stanu živio sa svojom suprugom, dvoje djece i ocem, jednostavno se “proširio” i na stan nestale Senišin, te sve do danas u njemu žive.

To je učinio, kako smo vidi u zemljišnim knjigama, temeljem ugovora o kupoprodaji koji je prezentirao sudu i u kojem je naveo da je 2005., dakle pet godina prije njenog nestanka, od Slavojke Senišin kupio stan. Na osnovi tog ugovora, za koji policija sumnja da je krivotvoren, navodni ubica je 2016. zatražio uknjižbu na stanu nestale penzionerke.

Međutim, preuzimanje stana, tvrde susjedi s kojima je Jutarnji razgovarao dogodilo se gotovo odmah nakon njenog misterioznog nestanka.

“Ona je samo nestala, a ljudima je bilo čudno da je on zauzeo čitavu kuću, odnosno da se proširio na njen stan, premda njih dvoje nisu bili u dobrim odnosima”, rekli su neki od susjeda.

“Ma čim je nestala, on je drugi dan počeo preuređivati kuću. Iskreno, svima nam je to bilo jako čudno. Svi smo znali da nešto nije u redu”, prepričali su susjedi ovaj nevjerovatni slijed događaja, u kojem se nakon nestanka jedne osobe susjed jednostavno uselio u stan te nastavio u njemu živjeti bez da je iko od mjerodavnih posumnjao da su te dvije stvari povezane.

Zamotao u tepih

Pogotovo je čudno jer je nestala Senešin imala sina, no on se odselio te živi pod drugim prezimenom. Policija po svemu sudeći nije uspjela otkriti na koji je tačno način ubistvo počinjeno, međutim otkrili su da je Keleminčić do svoje vikendice pokraj Ivanić Grada prevezao tijelo zamotano u tepih.

“Sumnja se da je zasad neutvrđenog dana, u razdoblju od 12. oktobra do 5. novembra 2011., na zasad tačno neutvrđen način, iz koristoljublja, a s ciljem protupravnog prisvajanja nekretnine – stana oštećene, najvjerovatnije na adresi stanovanja, usmrtio oštećenu osobu posebno ranjivu zbog njene dobi. Potom je tijelo zamotao u tepih te ga prevezao na adresu na širem području Zagrebačke županije gdje posjeduje vikend-kuću”, saopštila je policija.

Govorio o samoodbrani

Također ono što je zanimljivo jest to da je prema policijskim sumnjama osumnjičeni tijelo najprije bacio u bunar, zatim bunar zatrpao građevinskim materijalom i zemljom, da bi pokraj tog zatrpanog bunara napravio novi “lažni bunar”, tako da je tijelo zapravo bilo nemoguće otkriti.

“Okno bunara je maknuo i premjestio ispred vikend-kuće kako bi prikrio mjesto gdje se nalazio prijašnji bunar”, rekli su iz policije. Zbog sumnje da je ubio Slavojku Senešin iz koristoljublja, odnosno kako bi joj oteo stan, policija je Keleminčića prijavila za teško ubistvo za koje je predviđena kazna do 40 godina zatvora. Prijavljen je i za krivotvorenje isprava i ovjeravanje neistinog sadržaja, a što se odnosi na kupoprodajni ugovor kojim joj je i formalno, nakon što ju je ubio, uzeo stan.

Kako doznajemo, Keleminčić se brani šutnjom, a sudac istrage odredio mu je istražni zatvor. U mjestu u blizini Ivanić-Grada gdje se nalazi vikendica osumnjičenoga mještani su nakon tri neprospavane noći još uvijek u šoku. Komšinica Jelica Nikolić rekla nam je da je skoro svaki vikend dolazio, a svi su ga poznavali kao jako dobru osobu.

“Bio je jako ljubazan, pristojan i prihvatljiv. Uvijek je bio miroljubiv i voljan pomoći svima”, ispričala je šokirana komšinica. Osumnjičenog je dobro poznavala, pošto je bio kum njenom unuku, a kada ga je tokom protekla dva dana interventna policija dovodila i odvodila, pozdravio je njenu porodicu i rekao im da se nada kako će im jednog dana moći sve ispričati.

Rekao je da je on to napravio u samoodbrani, ali kako u samoodbrani ako je on muškarac, a ona starija žena, zapitala se sagovornica. Policijska akcija trajala je tri dana, a svoj posao su završili u petak oko 12 sati.

Prekopavali su cijelo dvorište i iskopali bunar koji je osumnjičeni zatrpao smećem. Komšinica Jelica Nikolić rekla je Jutarnjem da su djeca u komšiluku uznemirena, jer su cijelo vrijeme gledali kako je vojska dovela dva bagera i policiju koja je po cijele noći čuvala vikend kuću osumnjičenog.

“Gledali smo Google Street View i sve shvatili”

RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić o ovom slučaju je razgovarala sa Zvonimirom Petrovićem, voditeljem Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke.

“Ovaj slučaj smo riješili provođenjem niza tehničko-taktičkih i dokaznih mjera i radnji. Prije dvije godine radeći krim istraživanje po drugim predmetima shvatili smo da se radi o osobi koja bi po svom profilu bila kadra učiniti ovako nešto. Radi se o našem isključivom terenskom radu, odnosno prikupljanju obavijesti. Shvatili smo da je na adresi gdje je počinitelj prijavljen, prijavljena i gospođa, nestala osoba čiji je nestanak prijavljen 2011. i tada smo se počeli baviti slučajem pod pretpostavkom da je ova osoba odgovorna za nestanak i za smrt”, kazao je.

Kazao je i kako je prije 11 godina kada je prijavljen nestanak obavljen razgovor s počiniteljem, ali i s nizom drugih osoba. Objasnio je i što ih je navelo da se vrate na mjesto događaja do bunara.

“Što se samog bunara tiče, pregledom Google street viewa smo shvatili da je prije samog nestanka žrtve bunar bio na svom mjestu. Kad smo na mjesto pronalaska tijela došli fizički, shvatili smo da bunara nema, da je samo kruna od bunara premještena ispred vikend kuće. To je bila indicija da intenzivnije krenemo u provođenje drugih mjera radnje”, kazao je.

“Tada smo pretpostavljali da bi se moglo raditi o tome, kasnije smo operacionalizirali i jučer realizirali istraživanje”, dodao je Petrović.

Komentirao je i navode da se osumnjičenog i ranije povezivalo s kaznenim djelima.

“Ne mogu tačno reći o čemu. Istražujući druga kaznena djela osoba je bila sumnjiva. Tada smo se za nju zainteresirali”, kazao je te dodao da su istražujući drugi slučaj koji se veže uz osumnjičenog riješili ovaj.

 

- Marketing -

BONUS VIDEO

Planiranje je ključ svega: Majka troje djece otkrila kako je mjesečne troškove s 1.200 smanjila na samo 440 eura

 U aktualnim poskupljenjima dobrome dijelu ljudi važan je svaki euro, kojega nije lako zaraditi ni uštedjeti. Majka troje djece iz Njemačke promijenila je život nakon...