Kako i koliko stranci mogu boraviti u Bosni i Hercegovini? Evo šta zakon kaže!Stranci u našoj državi bez vize mogu boraviti najviše 90 dana, a svaki dan koji prelazi taj rok mora biti odobren od strane Službe za poslove sa strancima BiH.

Puno prašine podignulo se proteklih dana oko izbjeglica iz Ukrajine koje su nakon mjesec dana morale napustiti Bosnu i Hercegovinu. Mnogi od njih će sreću potražiti u drugim zemljama, a mnogi će se vratiti u Ukrajinu – piše Bljesak.info.

- Marketing -

 

Tim povodom provjerili smo kako stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu, koliko tu može boraviti, na koji način može legano produžiti svoj boravak…

Stranci u našoj državi bez vize mogu boraviti najviše 90 dana, a svaki dan koji prelazi taj rok mora biti odobren od strane Službe za poslove sa strancima BiH.

U ovom slučaju, nema razlike između migranta koji bježi iz zemlje zahvaćene ratom i stranca koji u BiH dolazi zbog posla, ili zbog spajanja obitelji.

Po dolasku u BiH strani državljani su obavezni prijaviti boravište Službi za poslove sa strancima – Terenskim centrima ili nadležnoj organizacijskoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova kako bi nakon ispunjenja ove zakonske obaveze mogli steći određena prava, a samim tim izbjeći propisane sankcije za nepoštivanje važećih zakonskih propisa na teritoriji Bosne i Hercegovine.

U praksi to znači da se boravak svakog stranca mora prijaviti nadležni MUP, odnosno osoba kod koje boravi stranac mora prijaviti da kod njih boravi osoba iz inostranstva.

Ovaj proces nije toliko kompliciran, međutim dosta kompliciraniji je proces kada stranac zatraži dozvolu za boravak u BiH.

Služba za poslove sa strancima boravak dijeli na privremeni i stalni. Privremeni je u trajanju od godine dana, a stalni je u trajanju od pet godina.

Sugovornici, s kojima smo razgovarali na ovu temu, a koji su htjeli ostati anonimni, kažu da se radi o procesu koji je spor i dug i koji zahtjeva dosta papirologije.

Spor i dugotrajan proces

”Tona papira, što originala što kopija, i svi moraju biti ovjereni u nadležnoj općini ili instituciji, a ako nisu, onda ćete se vratiti, i opet tako ispočetka”, počinje razgovor za Bljesak.info stranac koji je prije par godina došao u BiH po osnovu zasnivanja radnog odnosa.

On je tek ove godine podnio zahtjev za stalni boravak u BiH, što znači da će, ako mu bude odobren, u BiH moći ostati bez produženja vize za boravak sljedećih pet godina.

”U proteklih pet godina svake sam godine morao ponovno podnijeti zahtjev za odobrenje privremenog borava u BiH, i tako pet godina zaredom, dok nisam stekao uvjete da mi odobre stalni boravak, koji opet nije stalan, nego u roku od pet godina”, ističe naš sugovornik.

Kaže da je potrebno više od 30 različitih dokumenata te da cijeli proces, kada se radi po prvi put, traje oko tri mjeseca.

”Problem mi je predstavljalo to što netko neće da ti udari pečat jer nemaš neki papir od druge institucije, a koja ti ne da taj papir bez pečata ove prethodne”, dodaje.

Puno papira i pečata

Situacija je još kompliciranija kada se zahtjeva boravak u BiH na osnovu spajanja obitelji.

”Pored 150 KM takse, zahtjeva za odobrenje boravka, fotografije i fotokopije putovnice potreban je vjenčani list, potom uvjerenje o državljanstvu državljanina BiH kod kojeg stranac boravi, potvrda o prebivalištu državljanina BiH, izjava o životu u zajedničkom domaćinstvu, dokaz o sredstvima za izdržavanje uz garantnu izjavu, ljekarsko uvjerenje, dokaz o osiguranom zdravstvenom osiguranju u BiH, potvrda – uvjerenje da se protiv stranca ne vodi kazneni postupak, potvrda – uvjerenje da stranac nije kažnjavan za kazneno djelo koju izdaje nadležni organ države, dokaz o nevođenju kaznenog postupka i dokaz o osiguranom smještaju u BiH”, ističe sugovornica Bljeska koja u BiH boravi tri godine, a došla je iz EU na osnovu spajanja obitelji, odnosno na osnovi braka.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano