Kako glasati 2014.godine ? Razlozi, dileme, nedoumice …

Obzirom da od sutra zvanično počinje kampanja za Opće izbore 2014. godine i obzirom da od sutra trebamo biti solidarni, pametni, mudri i nadmoćni u djelima a ne u riječima, nemam dilemu za koga i kako ću glasati.

Nemam dilemu da je moj izbor jedina ispravna i prava strana koja me vrlo često dovodi u konflikt, pa i, vjerovatno, ovdje sada. Nemam dilemu da je to strana koja je sve vrijeme postjugoslovenske Bosne i Hercegovine bila uz narod i sa narodom Bosne i Hercegovine. I ove godine nama Bošnjacima nije jasno kako i za koga da glasamo. Kako bi bilo jasno kada jedino bošnjačkih kandidata ima skoro koliko ima i političkih stranaka. Razjedinjujemo se, razilazimo se u stavovima o jedinstvu, smanjujemo bošnjački korpus djelovanja i tako dalje.

I ove Opće izbore dušebrižnici  Bosne i Hercegovine imaju samo jedan i jasan cilj: Uzeti dio kolača za sebe, a narodu, kako to obično biva, ne ostane ništa.

Evo zašto NEĆU glasati za pojedine kandidate za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH:

– Vrlo često sa mimbera Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, dok je predvodio džumu namaz, dr. Mustafa Cerić, kojeg kao alima izuzetno cijenim, govorio je o jedinstvu Bošnjaka koji danas to jedinstvo razjedinjuje. Ima dr. Cerić sve kvalitete, ali ne i to da bude lider Bošnjaka. Svojim aktivnostima kao Reisul-ulema uradio je za Bošnjake više negoli sva bošnjačka politika zajedno, ali je tada imao zajednicu iza sebe, danas je nema. Ili griješim!

– Dr. Emir Suljagić, taj veliki patriota i zagovornik jedinstva u vremenu ministarskog mandata u Vladi Kantona Sarajevo, tražio je da se Vjeronauka svrsta u fakultativnu grupu predmeta, time istu stavljajući u nezavidan položaj koji je bio samo gori u komunizmu. Tada su se svi pobunili; vjeroučitelji, roditelji, pojedinci, a lično sam i sam dizao glas protiv njega. Nije to bila njegova odluka nego odluka politike D.j.l. SDP-a i Zlataka Lagumdžije. Dr. Emir pokušao je smaknuti vjeronauku pa njega smak’o Zlatko, vjerovatno jer nije uradio posao kako je trebao uraditi. Sjetimo se tadašnje reakcije Reisul-uleme dr. Cerića, koji je odlučno i jasno branio stavove jedinstva i Bošnjaka. Uspio je odbraniti vjeronauku od SDP-a, ali ne sam nego i uz pomoć SDA koja je žustro reagirala na stavove dr. Suljagića.

– Bakir Hadžiomerović, novinar! Kao keca iz rukava ove godine za kandidata bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, dr. Lagumdžija je stavio lice sa naslovnice, koje je godinama krasilo najgoru, najodvratniju, najneprofesionalniju, najogavniju i najnetolerantniju emisiju ‘’60 minuta’’. Sjetio se dr. Lagumdžija da je prethodnih godina uglavnom dobivao glasove Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva, jer za Željka Komšića, dobitnika najvišeg ratnog priznanja ‘’Zlatni ljiljan’’ nije glasao niti jedan Hrvat. I što bi? Onda je dr. Lagumdžija osmislo taktiku, evo lice s naslovnice koje svi znaju pa će po toj liniji pogriješiti i zaokružiti, njega Hadžiomerovića, a ne Izetbegovića. Upravo zahvaljujući ovom novinaru koji je danas kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva, a svojevremeno je zagovarao antideytonske okvire, novinarstvo je dobilo jednu sasvim drugu dimenziju, postalo je jadno, postalo je sramotno, postalo je nižerazredno. Zahvaljujući njemu, svaka šuša i muša je uzela pero u ruke.

– Mini-star sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić postao je sve što nijedna politika niti država treba i može imati. U vrijeme kada država treba da krene građanskim putem, pojavio se Fahrudin koji je zajedno sa dr. Lagumdžijom uništio svako slovo demokratije. Porušili su sve vlade u kojima su skupa činili većinu zajedno sa uhapšenim Lijanovićima, mijenjali su sve upravne i nadzorne odbore, imenovali svoje kadrove i onda se razišli u velikoj plamenoj ljubavi. Zbog prekida te veze, Bosna I Hercegovina je doživjela svoj  najveći poraz. Fahrudin Radončić je poslao svoju malobrojnu vojsku SBB-a koja je predvodila bakljade u paljenju zgrade Predsjedništva BiH, koja je predvodila bagru koja je rušili policiju i palila državne zastave, te koja je predvodila plenume građana. Sve to rezultat je prekida ljubavi ovih velikih lidera.

– O Mirsadu Kebi se i nema šta kazati, kao što se nema ni glasati. Otišao iz SDA, bio blizak Fahrudinu Radončiću i njegovoj politici rušenja dražave, pa je danas sam, nezavisan i još uvijek zainteresiran za lični interes.

Ostalim kandidatima želim sreću u matičnim mjesnim zajednicama!

Evo zašto HOĆU glasati za Bakira Izetbegovića, kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH:

– Glasat ću za Bakira jer je jedini dosljedan politici jedinstva i čuvanja bošnjačkog identiteta, jedini je koji se javno i glasno suprotstavljao sve godine svog mandata politici Milorada Dodika. Jedini je na sve Dodikove izjave o negiranju genocida reagirao, jedini je stavljao veto iz svoje nadležnosti na zakone koje je Dodik izglasavao u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao što je Zakon o katastru i premjeru; jedini je od svih članova Predsjedništva hodao po svijetu i tražio investicije za Bosnu i Hercegovinu, jedini je radio. Ako uzmemo u analizu Radmanovića i Komšića, koji su prespavali svoj drugi mandate, onda Bakira biram za jednog predsjednika.

Sve suprotno od djelovanja i rada Bakira Izetbegovića radili su dr. Lagumdžija i Radončić. Bili su saveznici poltike Milorada Dodika. Rušili su državu.

Podsjetimo se i na to da se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije formiralo više od godinu dana, ne zato što nije postojao prostor za održavanje sastanka, kvorum za njegovu validnost ili volja i potreba, nego zato što dr. Lagumdžija nije na prvu izglasan za ministra vanjskih poslova BiH. Kada je imenovan tada smo dobili i vladu. Nakon što smo je dobili, nedugo smo je i izgubili. Porušio je Lagumdžija sve sa Radončićem i Lijanovićem, a onda ponovo imenovali i birali svoje vlade koje su nedugo poslije toga i same padale i ponovo ustajale.

Znao je dr. Lagumdžija i 2010. godine da  Lijanovići posluju neregularno i da taje porez državi, ali ni tada kao ni sada nije mu bilo u interesu, pogotovo ne 2010. godine kada je Lijanović javno kupovao glasove 1 glas = 100 KM zauzvrat ministre u Vladi Federacije koji će dići ruku za rušenje svih  vlada u kojima participira SDA na svim nivoima. Nakon što je uradio šta je htio, uhapsio je Lijanovića.

Predizborna šutnja!

Možda vam se svidi

Comments are closed.