Povezano

Kako doživjeti stotu: Ovo su navike za dug i zdrav život


Dan Buettner, osnivač filozofije “Plava zona” ima nekoliko savjeta kako živjeti dug i zdrav život.

- Marketing -

Iza ideje “Plave zone” stoji dinamičan životni stil, a bazira se na saznanjima autora nakon što je posjetio pet zemalja svijeta u kojima je najveći broj stanovnika koji su proslavili stoti rođendan, piše eatingwell.com.

Njegov rad se zasniva na životnom stilu – od onoga šta jedemo, koliko se družimo i kako faktori iz okoline utječu na naš život.

Dok su možda neke ideje pomalo apstraktne, Buttner izdvaja nekoliko jednostavnih koraka koje možete svaki dan koristiti kako biste živjeli duže i bili zdravi.

Flaša vode uvijek pri ruci

Kako bi tijelo pravilno funkcioniralo potrebna mu je tekućina, a jedno od najjednostavnijih i najzdravijih napitaka sigurno je voda, a vaš je zadatak da je nosite gdje god krenuli.

Prakticirajte pravilo od 80 posto

Plava zona je i Okinawa u Japanu gdje danas postoje najstarije žene na svijetu. Iako smatraju da i životni stil i prehrana utječu na dugovječnost, veliku pažnju pridaju konceptu “hara hachi bu” koji nas podsjeća da trebamo prestati jesti kada smo 80 posto već siti. To znači da u trenutku kada prestanete osjećati glad morate prestati jesti.
Potrebno je malo vježbe kako bi se želudac naučio osloniti na mozak i znati da je pun kako bismo mogli svjesnije jesti i prestati gutati hranu na vrijeme.

Grickajte orašaste plodove

U većini Plavih zona stanovnici jedu orašaste plodove koji su ukusni, ali i puni korisnih tvari, od vlakana, proteina, vitamina i nutrijenata, a isto tako će vas brzo zasititi.
Orašasti plodovi su i najbolje namirnice za očuvanje zdravlja srca, a znamo da su upravo kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno