Kako da zračite samopouzdanjem čak i kada se ne osjećate tako

Samopouzdanje je ključ za uspjeh karijere. Istraživanja potvrđuju da oni koji ispoljavaju više samopouzdanja su više cijenjeni, imaju viši socijalni status i veći uticaj.

Ali postoji vrijeme kada se čovjek ne osjeća samopouzdano, kao što su situacije kada govorite na pozornici pred publikom, ili na važnom sastanku.

Forbes piše da možete koristiti svoje tijelo, da čak i prije nego što kažete bilo šta,  demonstrirate svoje samopouzdanje. Evo osam jednostavnih akcija koje možete preduzeti kako biste odmah bili izgledali sigurno:

Gledajte u oči. Kada ste sa nekim, napravite kontakt očima. Ne gledajte okolo niti u telefon. Ako usmjerite pažnju na njih, osjećaće se važno. Ako se osjećaju važno, poštovaće vas.

Rukujte se kao da to zaista i mislite. Inicirajte rukovanje kada sretnete kolegu, bilo da tu osobu prvi put srećete ili ne. Pristojno rukovanje pokazuje vašu namjeru da se pozdravite i da ste fokusirani na tu osobu.

Na kratko i lagano dodirnite rame osobe sa kojom razgovarate. Pokažite samopouzdanje istovremeno kada se rukujete, tako što ćete dodirnuti rame osobe sa kojom se pozdravljate. Dodir je veoma “moćan” i ako to uradite kako treba, možete pokazati osobi svoje samopouzdanje.

Stanite pravo, nemojte se naslanjati na nešto. Ako stojite dok pričate, nemojte se naslanjati na neki predmet ili objekat. Time ćete pokazati da ste aktivno uključeni u diskusiju.

Držite obje noge na zemlji. Kada govorite postavite noge čvrsto na tlo. Pomijeranje teže sa jedne noge na drugu čini da izgledate kao da ste nervozni.

Zauzmite prostor rukama. Što više prostora obuhvatite, više ćete samopouzdano izgledati. Nemojte se plašiti da otvorite ruke širom i gestikulirate njima (kao što to radi Hilari Klinton) ili zauzmite malo prostora na sastanku. Budite veliki. Ali držite svoje pokrete kontrolisane. Previše brzih pokreta može izgledati haotično.

Nemojte koristiti ruke kao štit. Mnogi ljudi, nesvjesno, prekrste ruke. Ne radite to. Pokrivanje ili zaštita dijelova tijela može biti znak nervoze. Takođe može učiniti da izgledate neprijatno i da se drugi osjećaju neprijatno. Pokušajte da držite dlanove otvorene ako ste na sceni, ruke u predjelu stomaka ako razgovarate s nekim jedan na jedan, a na stolu ako ste na sastanku.

Sjednite za sto. Žene često imaju običaj da na sastancima sjednu uza zid, da ne sjede za stolom, ali treba da imaju na umu da ako su već pozvani, treba da sjednu za sto. Prva američka žena izabrana u američki Kongres Shirley Chisholm rekla je: “Ako nemate sjedište za stolom, donosite stolicu za preklapanje.”

Hajde da se suočimo sa tim: možda nećemo uvijek biti sigurni. Lideri znaju da čak i kada se ne osjećaju sigurno, moraju izgledati samouvjereno. Ove jednostavne akcije vam pružaju priliku da izgledate i čak osjetite samopouzdanje. (bizlife.rs)

Možda vam se svidi

Leave A Reply