Kako da smanjite anksioznost i naučite biti pozitivni

Veliki broj ljudi u svijetu pati od anksioznog poremećaja, a samo u SAD-u ih je 40 miliona. Ove osobe imaju negativne misli na dnevnoj bazi i teško mogu obratiti pažnju na pozitivne stvari. Stručnjaci su predložili nekoliko savjeta kako da ovo promijenite i osjećate se bolje u svojoj koži.

1. Promijenite svoj mozak

1. Promijenite svoj mozak

“Ako želimo promijeniti način razmišljanja o sebi, ljudima i svijetu potrebno je vremena da kreirate nove puteve. Mozak je vrlo fleksibilan, promjenljiv i pokoran te ima mogućnost da formira nove veze između dijelova koji ne komuniciraju toliko. Potrebni su vrijeme i repeticija, ali nova iskustva pomažu u učvršćivanju novih misli koje pokušavamo prakticirati”, rekla je d.r Natalie Dattilo, klinička psihologinja i direktorica u Brigham & Women’s Hospital.

Najvažnije je da vježbate novi način razmišljanja koji je pozitivan.

2. Razbijte strahove

Osobe koje imaju hroničnu anksioznost često imaju katastrofalno razmišljanje koje uključuje predrasudu da neće uspjeti. Teško se opuštaju, uvijek su previše spremni, previše brinu i previše razmišljaju. Shvatite svoje strahove i suočite se s njima. Budite realni. Postavite sebi ova pitanja:

– Koliko je vjerovatno da se ovo nikada neće riješiti ili promijeniti?
– Kakve su šanse da će određeni događaj ili situacija utjecati na sve u vašem životu?
– Koji su drugi faktori koji su možda utjecali na taj događaj/situaciju?

Kao primjer naveli su zabrinutost od javnog pričanja u školi ili na poslu kako s mišljenje da ćete ispasti smiješni. Treba zamisliti i drugačiji ishod.

“Postavite sebi pitanje da li je moguće da možete pričati i da se to ljudima svidi? Želite da budete sposobni da zamislite pozitivne ishode i da shvatite da vas negativni ishodi neće uništiti”, rekao je licencirani socijalni radnik Steve Gross.

3. Okružite se optimistima

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply