KAKO DA RAZLIKUJETE DELTA PLUS SOJ? Spisak simptoma je poprilično dugačak

Popularno

Povezano


Kosovsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su registrovali 12 slučajeva delta plus varijante korona virusa. Ovo je drugi slučaj u našem okruženju, budući da je ovaj soj prije nekoliko dana registrovan u susednoj Hrvatskoj.

- Marketing -

Ovu varijantu, imenovanu kao AY.4.2 tek nedavno su prepoznali virusolozi koji prate genetske promene delta soja, ali ona je već u tom trenutku činila gotovo 10% slučajeva u Velikoj Britaniji.

Džefri Baret, direktor na Institutu u Kembridžu i Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku u Londonu, rekli su da se varijanta AY.4.2 za 10 do 15 odsto lakše prenosi nego originalni delta soj, koji je dominirao širom sveta.

Koji su simptomi

Simptomi delta plus varijante su već su poznati kao suv kašalj, umor ili temepratura. Teži oblici bolesti uključuju i kratak dah i bol u grudima.

Osim toga, delta varijanta može se prepoznati i po osipu na koži, promeni boje na prstima, bolu u grlu, gubitku čula mirisa i ukusa, dijareji, glavobolji, curenju nosa, itd.

Spisak simptoma delta plus varijante korona virusa je prilično dugačak, i zbog toga ga je jako teško na prvi prepoznati i razlikovati od drugih virusa ili varijanti, ali i alergija i prehlada.

Lako se pomeša sa alergijama

Zbog širokog spektra simptoma, ovaj soj moguće je pomešati i sa alergijama ili gripom.

Zato stručnjaci savetuju da bi trebalo reagovati preventivno. Kako naglašavaju, nipošto ne bi trebalo da samostalno postavljamo dijagnoze, već da pri pojavi bilo kakvih simptoma javimo lekaru.

Delta soj i njegov “naslednik” zbunjuju i lekare, a posebno obične građane. Većina simptoma slična je prvobitnoj varijanti, suvi kašalj, umor ili temperatura.

Glavobolja, uz određene varijacije je jedan od glavnih simptoma, pored toga bol u grlu, ali onaj koji nije tipičan samo za koronu jeste curenje nosa, koji se najviše vezuje za prehlade, ali i alergije.

Ono što ga razlikuje jeste temepratura, ali i simptomi koji se razvijaju u toku od nekoliko dana, dok posledice alergije nastaju do sat vremena nakon izlaganja alergenima.

Simptomi delta soja koronavirusa su ozbiljniji, a jedna studija pokazuje i da je delta varijanta povezana sa približno dvostrukim rizikom od hospitalizacije u odnosu na druge sojeve korona virusa. prneosi “Srbijadanas“.

- Marketing -

Najnovije