Kako će Dodik reagovati na dolazak Đukanovića u Srebrenicu?

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je rekao i da 2. marta neće ići u Sarajevo, nakon što je Predsjedništvo BiH sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsednika Crne Gore. Protiv Đukanovićeve posjete Sarajevu glasao je član Predsjedništva iz entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Đukanović je rekao da su protesti protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti daleko od crnogorskog problema i da predstavljaju politički rat dva koncepta Zapadnog Balkana.

“Ako mi u ovom crnogorskom problemu ne vidimo da je ovo sastavni dio političkog rata između dva koncepta budućnosti Zapadnog Balkana onda mi ništa ne vidimo. Na jednoj strani je koncept multietničke demokratije, evropske i evroatlanske perspektive. Na drugom polu je konzerviranje naše prošlosti, a to je nevjerica u multietnička društva, to je povratak na ideje iz 90-ih, rekonfiguracija Zapadnog Balkana i umjesto postojećih država izgradnja tri uvećane nacionalne države”, rekao je Đukanović u intervjuu za sarajevsku TV Face.

Kako je dodao, velikosrpski nacionalizam nije od juče i ne ugrožava on Crnu Goru od vremena ovog predsjednika i ove političke garniture u Beogradu, nego je to jedna pojava koja traje vijekovima.

“Predsjednik Srbije je izrazio svoj vrijednosni stav o protestima u Crnoj Gori čiji je jedan od ciljeva, deklarisanih neupitno, promjena vlasti u Crnoj Gori. U redu, primamo k znanju i naravno odredit ćemo se prema tome, svojim odnosom prema Srbiji, prema njenoj političkoj sceni”, kazao je Đukanović.

Govoreći o broju onih koji učestvuju na litijama, Đukanović ističe: “530.000 ljudi u biračkom spisku Crne Gore, pod pretpostavkom da je ovih svih 70.000 punoljetno, a vidje ćete kada pogledate malo, koliko je tu djece, nažalost izmanipulisane djece, moramo se zaista zapitati, pa dobro imaju li pravo ovih 460.000 na svoj stav, daleko sam od pomisli da svi podržavaju vlast, ali biće ipak da se ne slažu sa takvim izražavanjem stava o državi, o njenom karakteru i o odnosu države i vjerskih zajednica u njoj”.

Đukanović je rekao i da 2. marta neće ići u Sarajevo, nakon što je Predsjedništvo BiH sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsednika Crne Gore. Protiv Đukanovićeve posjete Sarajevu glasao je član Predsjedništva iz entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Upitan da li će da li će ići u Srebrenicu ako bude pozvan, Đukanović je odgovorio naravno.

“Dodik je napravio nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti dio te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH. Ako me pozovu, doći ću u Srebrenicu na godišnjicu. Prisustvom ću pokazati i odati počast žrtvama genocida, Skupština Crne Gore je među prvima u svijetu usvojila Rezoluciju o genocidu, ja sam rekao da je bio genocid, ako treba i prisustvom to da potvrdim, dolazim na 25. godišnjicu”, rekao je predsjednik Crne Gore Đukanović.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply