Kakanjski srednjoškolci defileom ukazali na probleme

Srednjoškolci iz tri kakanjske srednje škole u petak su defileom su ukazali na probleme s kojim se susreću oni ali i mladi iz cijele Bosne i Hercegovine.
Defile je organizovan u skolopu zajedničke kampanje svih srednjoškolaca u BiH koju tradicionalno organizira Mreža savjeta/vijeća učenika u BiH. Ovogodišnja kampanja nazvana je „Želimo znati-gdje će svjetlo zasijati“ koja se provodi u cijeloj državi.

Doprinos ovom događaju, dali su učenici sve tri srednje škole sa područja općine Kakanj. 70 srednjoškolaca je u tom trenutku svjedočilo da oni i njihovi vršnjaci iz cijele Bosne i Hercegovine imaju iste probleme.

Anketom koju je Mreža provela krajem prethodne godine, doši su do konkretnih primjera o kojim problemima se radi. Najveći od njih jesu: odlazak mladih, vršnjačko nasilje, govor mržnje, te ekstremizam.

Četiri transparenta su došla sa četiri strane u Kaknju. Svaki od njih je nosio svoju priču koju je detaljnije pojasnio moderator.

Srednjoškolci su također nosili i poruke mira koje su donesene na Mirovnom kampu, na kojem su učestvovali mnogi srednjoškolci, a koji je u bio u organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini.

Sa sobom su nosili i sijalice koje su simbol svjetla i ideja kojih, u našoj jedinoj domovini, još ima.

Ovim činom su dokazali da mladi zaista žele i teže promjenama na bolje.

– Kao predsjednica Vijeća učenika svoje škole, s ponosom mogu reći da Kakanj ima dosta mladih i perspektivnih omladinaca. To je činjenica koju smo još jednom potvrdili ovim mirnim skupom koji nosi snažnu poruku. Živimo u dosta pasivnom i negativnom okruženju kojem je hitno potrebno svijetlo. Mi se trudimo da to svijetlo zasija na što većem broju lokaliteta, jer samo tako ovu državu neće u potpunosti prekriti tama, kazala je  Aida Tirić za Kakanj-X.com.

 

 

 

(Kakanj-X)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar