Kakanjski dani 2019: Od truda do punih košnica, svako bi trebao da ima makar jednu košnicu pčela

U ubrzanom svijetu u kojem živimo, gdje nemamo vremena da živimo zdravim životom, da se hranimo zdravo te da učinimo nešto dobro za sebe, postoje živa bića koja nam velikim dijelom daju zdravu dopunu za svu nekvalitetnu brzu hranu koju unesemo u svoj organizam.

Ta živa bića su pčele.

Međutim, u posljednje vrijeme zbog naše krivice pčele su počele jakom brzinom izumirati te su se počele seliti u gradske predjele gdje im je duplo teže preživjeti nego u prirodi.

Neprestanom upotrebom automobila, ispuštanjem raznih štetnih ulja i plinova u prirodu te nekontrolisanom nedozvoljenom sječom šuma smo na neki način dali svoj doprinos istrebljivanju pčela. Iskreno se nadamo da će se u budućnosti obratiti više pažnje na ovaj problem poručili su nam iz porodice pčelara Kadrić.

Foto: Kakanj-X.com

Hikmet Kadrić, njegova žena te njihova djeca se i ove godine druže s nama na kakanjskim danima. Oni su radišna porodica koja zajedničkim snagama nastoje da za svoje pčele osiguraju najbolje okruženje te ulažu mnogo truda da bi njihovi proizvodi bili kvalitetni.

Foto: Kakanj-X.com

Na ideju da se počnu baviti pčelarstvom su došli sasvim neplanski. Brat od Hikmeta se zbog obaveza više nije mogao brinuti o pčelama gdje su pčele u tom trenutku preuzeli Hikmet i njegova porodica. Oni nam kažu da se ni u jednom trenutku nisu pokajali te da im nikada nije bilo teško brinuti o njima.

Foto: Kakanj-X.com

O pčelarstvu se prvo naučio otac Hikmet te je svoje znanje prenio i na svoju ženu i djecu koja se također bave pčelarstvom te vrijedno pomažu svom ocu. Ni njima također nije naporno da pomažu ocu. Taj posao su vremenom svi zavoljeli te ga sada rade prvenstveno iz ljubavi. Tradicionalnom proizvodnjom meda se bave već 13 godina.

Foto: Kakanj-X.com

Od proizvoda imaju sve pčelinje preparate, od svih vrsta meda (bagremov, livadski, šumski, med sa pergom, med sa sačem) polen, propolis, vosak, sirovi polen te mnogo drugi proizvoda.

Na kakanjskim danima su ovdje već drugi put. Kažu da je ovo idealna prilika da steknu stalne mušterije, da se steknu nova poznanstva a i da se zaradi naravno. Što se tiče iskustava iz prethodne godine a i ove vežu ih samo dobre i pozitivne stvari.

Foto: Kakanj-X.com

Kada je riječ o prodaji kažu da im je ova godina bolja jer su već stekli neko iskustvo iz prethodne godine te im je sada bolje i lakše da se snađu. Lokalna zajednica i komšije im daju podršku, često im stariji pčelari udjeljuju savjete kako da eventualno poprave svoju proizvodnju ali i naravno da pohvale njihov rad.

Foto: Kakanj-X.com

Njihov štand možete posjetiti na kakanjskom šetalištu svaki dan od 10 h. Na štandu također prije kupovine možete degustirati med besplatno.

Foto: Kakanj-X.com

Ovim putem želimo poželjeti puno sreće i uspjeha porodici Kadrić te se nadamo da će i ubudućnosti nastaviti da se bave pčelarstvom jer je to zaista ono što svima pomaže, prvenstveno njima ali također i nama.

Foto: Kakanj-X.com

(Nejra Fejzović / Kakanj-X)

Možda vam se svidi

Leave A Reply