13.9 C
Kakanj
Ponedjeljak, 17 Maja, 2021

Kakanjski dani 2014: Kiša poremetila mnoge planove (FOTO)

Drugi dan manisfestacije ” Kakanjski dani 2014 ” je prošao u nešto slabijem interesu publike, zbog kišovitog vremena. Nevrijeme praćeno grmljavinom nametnulo je nove okolnosti zbog kojih su neke aktivnosti morale biti otkazane, a neke su izmještene i korigovane. Ipak, može se reći da je i ovaj dan prošao uspješno i, u skladu sa prilikama, dobro organizovano. Posjetioci su u jutarnjim satima mogli uživati u prezentaciji organske proizvodnje, kao i u likovnoj koloniji i zložbi slika upriličenoj na Centralnoj pozornici. Već u drugom dijelu dana, kiša je uradila svoje. Sve aktivnosti su premještene u Dom kulture i Sportsku dvoranu, s tim da je kros, nažalost, odgođen, ali koncert legendarne grupe ” Crvena jabuka ” ipak je održan na Centralnoj pozornici pred velikim brojem publike svih uzrasta.

Dan organske proizvodnje; Izložba rukotvorina i suvenira.
Lijepo vrijeme u jutarnjim satima je poslužilo kakanjske proizvođače organske hrane koji su u 10:00 h na većem boju štanodva izložili svoje proizvode. Kakanjci pokazuju sve veći interes za ovu vrstu zdravlja kroz proizvode, i sve se više zanimaju za rad organskih proizvođača koji nude proizvode nesumnjivog kvaliteta i zdravstvene koristi.
Ništa manji interes nije evidentan ni za izložbu rukotvorina i suvenira. Kakanjci su svojim prisustvom još jednom potvrdili da nisu izgubili smisao za vrijednost, ukus i ljepotu, unatoč ekspanziji kiča i konzumerizma.

Šahovski turnir
Šahovski turnir, sa početkom u 17 h, koji je trebao biti upriličen ispred Pošte, održao se u kafiću  ” Evropa ” zbog već pomenute kiše. Organizator turnira je Općina Kakanj, a direktor je Muhamed Erović . Učesšće je uzelo 20 učesnika. Pobjednik je Hajdarević Samir sa 5 osvojenih pobjeda. Šah je okupio više generacija, i ta raznolikost je rezultirala dobrim raspoloženjem u kafiću Evropa i zavidnom atmosferom.

Rukomet
Rukometni klub Kakanj organizovao je turnir koji je upriličen u sportskoj dvorani Kakanj sa početkom u 18 h. Turnir je revijalnog karaktera, čija je prvenstvena svrha bila da kakanjskoj publici predstavi rukometnu igru najmlađih članova kluba. Sastali su se rukometni klub „ Kakanj „ sa rukometnim klubom „ Čelik „ iz Zenice. Na pitanje o pobjedniku rekli su nam: „ Pobijedio je rukomet „, aludirajući na to kako je rezultat bio nebitan. Važno je samo da građani Kaknja, kojih je nažalost na tribinama bilo vrlo malo, vide kako naši mališani imaju itekakav potencijal, te stasavaju u nove nade sporta našeg grada.

Zabavne igre za djecu
U 18:00 sati igre za djecu koje su trebale da se održe na Centralnoj pozornici su također zbog kiše premještene u foaje Doma kulture. Organizovao je “Tropik” klub iz Zenice. Mališani su mogli uživati u nesvakidašnjim i keativnim igrama i aktivnostima, kao što su bojenje lica ( face painting ), balonomanija, šareni valjušci, a za njih su plesnu tačku priredili zeko Duško Dugouško i Šiljo. Neka djeca su vjerovatno bila uskraćena današnje zabave, obzirom da je performans naknadno premješten na drugu lokaciju, ali organizatori poručuju da dolaze i u četvrtak u Kakanj sa novim radionicama i igrama kao što je stoni fudbal.

Pozorišne predstave za djecu , „ Jaje“ i „ Smiješna bajka „
Polaznici baletske škole iz Zenice osvježili su u 20:00 sati  veći dio publike u kino  sali Doma kulture izvođenjem predstava „ Jaje „ i „ Smiješna bajka „. Posjetioci, u prvom redu djeca, mogli su uživati u talentima i nadarenosti ovih mladih glumaca.

[doptg id=41]

Koncert grupe „ Crvena jabuka „
Građani Kaknja su se mahom prije 21:00 sati počeli okupljati ispred Centralne pozornice, tako da je ubrzo nastala velika brojka zaljubljenika starog, dobrog, neprevaziđenog roka. Zbog odrona koji se desio na magistralnom putu M-17 u Žepču, svirački bend nije mogao da stigne na obećani koncert. Uprkos tome, Dražen Žerić, čuveni Žera odlučio je da ne iznevjeri publiku , te je pjevao na matrice koje su, kako kaže Žera, „ na brzinu odabrali i montirali „ u prostorijama Radio Kaknja. Žera je pjevao sam, nimalo osujećen što nema svoje stalne pratnje, i ispoštovao je publiku koja je vidno uživala i pjevala jednim glasom s njim. Nekoliko puta se izvinjavao zbog tehničkih smetnji, te zahvalio načelniku koji je pokušao da dođe do članova benda šaljući kombi iz Kaknja prema Žepču, zbog čega je koncert kasnio. Bend na kraju ipak nije stigao, ali Dražen nije dao da se primijeti. Uz poruke ljubavi i čiste slobode podsjetio je na „ vremena kada se voljelo „. Nostalgično i sjetno, uživali su Žerini vršnjaci, ali, što posebno veseli, uživali su i najmlađi. Ohrabrujuće je vidjeti djecu kako znaju pjevati stare dobre hitove, potpuno odsustvo kiča. Žera je obećao iskupljenje najavljujući, nezvanično, koncert u Kaknju u nadolazećoj zimi. Vjerujemo Žeri na riječ.

kakanj-x/Venesa Popović, foto:Šejla Čobo

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO