Kakanjski dani 2014: Kakanj konačno dobio Gradsku galeriju likovne umjetnosti (FOTO)

Popularno

Povezano

Posljednjeg dana Kakanjskih dana 2014, otvorena je gradska galerija likovne umjetnosti. Učinjeno je to svečanosšću za koju se može reći da je izvedena potpuno spontano. Prve slike u ovoj galeriji izložili su članovi Udruženja likovnih umjetnika Duga iz Kaknja, slikama koje su nastajale tokom likovne kolonije priređene u okviru Kakanjskih dana.

Ovo je veliki dan za Kakanj, a taj dan nažalost nije dočekao slikar Bećir Bećo Haračić čija je želja bila da gradskoj galeriji pokloni svoje slike. Posthumno je njegovu želju ispunila njegova supruga.

- Marketing -

“Slike koje je poklonio gradu u kojem je rođen, predstavljaju dio njegovog života. Ovo je bila životna želja moga supruga. Zahvalna sam svima koji su omogućili da se ovdje vidi njegovo životno djelo.” – kazala je Haračić.

Svakako da otvaranjem ove galerije ponajviše mogu biti sretni članovi udruženja likovnih umjetnika Duga koji su na ovakav jedan događaj čekali od svog osnivanja.

[doptg id=48]

“Prvenstveno se zahvaljujem članovima Udruženja. Kad smo ga formirali, rekli smo da je naš cilj imati jedan ovakav prostor. Rekli smo da ćemo raditi i na livadi, da ćemo čekati i da nećemo biti dosadni, vjerujući da će u neko vrijeme doći i ovakav dan. Ovo nije važno samo za nas, ovo je važno za grad i Općinu. Kada smo počinjali bilo nas je šest. Danas nas ima 28. Sa ovom Galerijom biće nas još više. Zahvaljujem sa Općinskom načelniku što je održao riječ. Zahvaljujem se i gospodinu Fejzoviću i svima koji su nam ovo priredili.” – istakao je kakanjski slikar Nermin Kozlo.

Direktor Ju za kulturu i obrazovanje Kakanj Izet Fejzović se osvrnuo na veliku afirmaciju kulture i kulturnog života građana Kaknja, aludirajući prije svega na obnovu Doma kulture, pokretanjem baletne i muzičke škole u Kaknju, ali i aktivnostima oko početka izgradnje kakanjskog gradskog muzeja koji će se nalaziti odmah pored gradske galerije.

Prilikom otvaranja Galerije, općinski načelnik Nermin Mandra je istako kako najveći doprinos u ideji i osnivanju gradske galerije pripada Udruženju Duga, jer su oni svojim mnogobrojnim izložbama pokazali veliki entuzijazam i bili najveći inicijatori da se obezbjedi prostor gdje će izlagati svoje radove.

“Prvo se želim zahvaliti Udruženju građana likovnih umjetnika Duga i to na njihovom neumornom trudu i radu i za sve što su učinili nekoliko zadnjih godina da uljepšaju kakanjske manifestacije. Oni su ustvari bili pokretač svih aktivnosti oko ove galerije. Da nije bilo njihovog rada, njihovog truda, entuzijazma, volje i da nam nisu uljepšavali dane svojim slikama, vjerovatno ove likovne galerije ne bi ni bilo. Baš je dobro što od večeras imamo likovnu galeriju u Kaknju. Ona nije kakanjski stereotip. Ovdje je moguće da imamo udruženje inženjera, ali Udruženje likovnih umjetnika u rudarskom i industrijskom Kaknju to je nešto čime se trebamo ponositi. Zato im čestitam, na radu i što su nas natjerali da ovo uredimo ovako. Vjerujem da će služiti svrsi i da će se članovi Duge ovdje okupljati i raditi. Ovo je prostor i za rad i za izložbe. Nadam se da će dalje unaprijeđivati ukupan umjetnički život grada. Ovaj prostor predajem na raspolaganje svima vama: Javnoj ustanovi za kulturu, Udruženju Duga i građanima Kaknja.”– rekao je općinski načelnik Nermin Mandra.

Svakako nas treba radovati da u jednom industrijskom-rudarskom gradu postoji jedan veliki interes građana za bavljenjem ovom vrstom umjetnosti. Galerija neće služiti samo članovima udruženja likovnih umjetnika Duga, nego i svim građanima i posjetiocima koji vape za kulturom i izložbenom umjetnošću.

kakanj-x/ K.F.

- Marketing -

Najnovije