Povezano

Kakanjka Emina Fejzović: Htjeli smo imati svoje povrće, a sad proizvodimo skoro sve sorte

Zbog svoje djece počeli su da se bave uzgojem povrća. Krenuli su od malog plastenika, a sada ih imaju tri. Uzgojeno povrće prodaju komšijama, prijateljima i putem interneta. Proizvode i pikirani rasad domaćih i hibridnih sorti, te ga prodaju i dostavljaju na kućnu adresu.

Emina i Senad Fejzović iz Kaknja prije sedam godina odlučili su se da počnu sa proizvodnjom vlastitog voća i povrća. Na to ih je najviše natjerala želja da njihova djeca, a i oni sami jedu domaću i organski proizvedenu hranu.

- Marketing -

Krenuli su sa malim plastenikom, a kasnije su proširili uzgoj na tri objekta ukupne površine od 200 metara kvadratnih i 700 kvadrata na otvorenom. U radu njihovog imanja posebno mjesto zauzimaju troje školaraca, koji u slobodno vrijeme rado priteknu roditeljima u pomoć.

  • Naše gazdinstvo pokrenuto je prvenstveno zbog naše djece. Htjeli smo da jedu ekološko povrće i da usvajaju radne navike jer su oni aktivni radnici porodične farme. Počeli smo sa malim plastenikom za svoje potrebe, a kasnije smo proširivali zbog povećane potražnje”, započinje svoju priču Emina.

Imaju online narudžbe od starta

Najprije su prijatelji i komšije izrazili želju da pazare proizvode od njih, te bi jedva dočekali da kupe višak povrća koji ne stignu iskoristiti Fejzovići.

To im je dalo ideju da kupe veliki plastenik i počnu sa uzgojem većih količina. Nakon par godina su putem općinskog projekta aplicirali za nabavku objekta, te postavljaju još jedan veličine od 100m2.

 Razvili su ozbiljnu proizvodnju povrća

  • Nakon što smo postavili i treći, počinje naša ozbiljnija proizvodnja povrtarskih kultura, a već tri godine proizvodimo i značajan broj pikiranog rasada za plastenički uzgoj i sadnju na otvorenom”, navodi naša sagovornica i dodaje da posebno uživa u prikupljanju i uzgoju različitih sorti povrća, koje do sada i nije bilo karakteristično za našu regiju.

Od prvog dana svoje proizvode plasiraju putem interneta, sa kućnom dostavom od Zenice do Sarajeva, te dodaju da su ova usluga i online narudžbe, kulminirale prošle godine, na početku pandemije koronavirusa. Trenutno u zaštićenom prostoru imaju špinat, salate i mladi luk, a vrste koje tokom godine ne prodaju, prerađuju i plasiraju svojim stalnim mušterijama.

  • Ubrzo nakon što smo počeli sa ovakvim načinom dostave, ostvarili smo i odgovarajuće kontakte i preporuke, te stekli stalne kupce koje su nas preporučivali dalje. To je posebno bilo izraženo za vrijeme karantina i tad smo imali baš puno narudžbi. Većina tih ljudi i danas kupuje od nas”, ističe ona.

Od batata do meksičkog krastavca

Na imanju Fejzovića pored standardnih povrtnih vrsta mogu se pronaći i najrazličitije sorte, kao što je sve popularniji batat, pedata (divlji krastavac), gorka dinja, a od ove godine počeće i sa uzgojem čajota ili meksičkog krastavca.

Već su počeli i sa proizvodnjom pikiranog rasada, te je jedan dio paprike već posijan, piše Agroklub.ba. Osim domaćih, starih sorti imaju i hibride paradajza, paprika, krastavaca i patlidžana.

 Aktuelna je i proizvodnja pikiranog rasada

  • U poljoprivredu sam ušla zato što sam htjela da moja djeca osjete kako je to kad nešto svojim rukama uzgojiš i poslije to pojedeš siguran u kvalitetu. Kasnije je to preraslo u posao koji ispunjava i mene i njih”, zaključuje ova vrijedna žena.

Kako kaže, svaki trud se isplati pa tako i njihov. Ljubav prema ovom poslu i posvećenost ono je što su i njihovi kupci prepoznali i stalno im se vraćaju pa zato slobodno mogu reći da su uspješni u svom poslu.

 

- Marketing -

Najnovije

Popularno