Kakanjci uživali slatkim Petkovim mukama

Nakon što je obnovljen Dom kulture i počele projekcije filmova, na red je došla i pozorišna djelatnost. U januaru su odigrane dvije pozorišne predstave za djecu, dok je „Crnogorac u krevetu 2″ koji je u četvrtak 23.januara odigran u Domu kulture bila prva pozorišna predstava za odrasle.

„U januaru smo krenuli sa predstavama i za odrasle. Imali smo u novoj Sali dvije predstave za djecu. Sljedećeg mjeseca ćemo imati još jednu predstavu grupe Satya i Centra za kulturu iz Jelićeve iz Sarajeva tako da u skladu s našim mogućnostima imamo pored filmskih projekcija i pozorišne predstave kao i druge programe. U ovom periodu je „mrtva” sezona za ove djelatnosti. Očekujemo da početkom marta ugostimo čuvenu predstavu „Žaba” iz Kamernog teatra koju smo željeli priuštiti Kakanjcima prije četiri godina. Ova predatava nam je bila preskupa ali načelnik Nermin Mandra je rekao da će i on snijeti dio troškova za ovu predstavu. Nova sala je funkciji , publika dolazi zbog čega sam jako sretan, kako radi nas tako i radi ovih ljudi iz Crne Gore. Osjetio sam pozitivnu energiju kod publike koja će ponijeti lijepe utiske.” – rekao je direktor JU za kulturu i obrazovanje Izet Fejzović.

Svaki put kada bi Peđa Šuškavčević došao u Kakanj igrao bi predstavu u drugoj sali Doma kulture. Sjetit ćemo se predstave „Neka ti je laka crna žena” koju je odigrao u Domu kulture prije nego je srušen, zatim u Maloj sali Doma kulture gdje je odigrana predstava „Crnogorac u krevetu”(Petkove muke). U obnovljenoj sali Doma kulture Peđa Šuškavčević je pred oko dvije stotine posjetilaca, u duetu sa Bobanom Latinović odigrao svoju treću predstavu, komediju „Crnogorac u krevetu 2″(Petkove muke 2).

„Kada sam na rasporedu igranja predstava vidio da igram u Kaknju ja sam znao da Kakanj ima dobru publiku i koja je prava pozorišna. Držati publiku sat i pol koliko traje predstava to može samo pravi glumci ali i prava publika. Dobra komedija je ona gdje se narod u toku čitave predstave smije, a ne neka urnebesna komedija gdje se publika nasmije dva puta. Mi smo dali sve od sebe i mislim da je publika jako zadovoljna. Često kažem da je najbitnije da su i glumci i publika zadovoljni, a svi smo večeras bili zadovoljni. „ – rekao je jedan od najpoznatijih crnogorskih glumaca Peđa Šuškavčević

Petko jako voli žene, on je pozitivan lik, dobar čovjek, iskren , pošten ali i dosta naivan. Godine mu onemogućavaju da bude sa jednom ženom koja je jako atraktivna i pedeset godina od njega mlađa. Kroz ovu priču se prate razne dogodivštine i baš kako naziv predstave kaže „Petkove muke”. Upravo se u ovoj predstavi mogla vidjeti takva Petkova muka kada je onemogućen da bude sa atraktivnom ženom. Interesantna stvar se desila kada je Petko pozvao Mirsada Kinga Mujagića da se popne na scenu kako bi sa njim napravio jednu glumačku tačku. Publika je ovaj čin dočekala i ispratila ovacijama.

„Ja sam ovdje prvi put, od Peđe sam čula sve najbolje o Kaknju i to se i opradvalo. Publika je odlično pratila predstavi i odlično su je razumjeli. Peđa mi je rekao da ovdje postoji pozorišna tradicija i da publika gleda predstave. Kad imate nekog odličnog glumca pored sebe, dobrog partnera s kojim lahko sarađujete onda je sve lahko.” – kazala Bobana Latinović glumica iz predstave.

kakanj-x/Emerin Ahmetašević

Možda vam se svidi

Comments are closed.