Kakanjci ogorčeni: CEKOR Kakanj – Organizovat ćemo se sa ostalim udruženjima iz zagađenih općina, ako bude potrebno izaći ćemo i na proteste

Udruženje Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj i svi njegovi članovi oštro se protive novoj raspodjeli sredstava i usvajanju zakona u Parlamentu Federacije po skraćenom postupku.

Naime ovim zakonom bi se umanjila sredstva koja dobijaju općine, a Fond za zaštitu okoliša FBIH bi dobijao veća sredstva.Vlada F BiH uputila je Parlamentu F BiH Prijedlog Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost Federacije Bosne i Hercegovine kojim se predlaže nova raspodjela sredstava koja zagađivači plaćaju zbog prekomjernog zagađenja zraka. Predlaže se da omjer raspodjele bude 30 % na račun Fonda za zaštitu okoliša F BiH, 40 % na račun kantona i mizernih 30 % na račun općine.

Smatramo da poštujući princip da zagađivač plaća pošteno je da i općina koja je najviše na udaru dobije najveću odštetu za to zagađenje i da sanira zagađenje i utjecaj na okoliš.

Zakon je upućen u hitnu proceduru što znači da će se usvajati bez rasprave.

Poručujemo federalnom zastupnicima da se protivimo ovom zakonu i da nećemo dozvoliti da on prođe. Organizovat ćemo se sa ostalim udruženjima iz zagađenih općina i zajedno lobirati protiv ovog zakona.

Ako se ipak uputi u proceduru zajedno ćemo izaći na proteste i zaustaviti na taj način njegovo donošenje.

Smanjenenjem izdvajanja općinama će zagađenost biti još veća jer nećemo imati novca za projekte koji smanjuju utjecaj na okoliš. Fond za zaštitu okoliša svakako nema razumijevanja za projekte koji dolaze iz ovih općina i rijetkost je da iz Kaknja prođe neki projekat, tako da i njih ovom prilikom kritikujem za takav odnos.

Elmir Delibašić, predsjednik CEKOR-a

Možda vam se svidi

Leave A Reply