7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Kakanjci će uživati u Kakanjskim danima i ove godine: Ovo su sadržaji koji vas očekuju

Kakanjci i Kakanjke i ove godine će uživati u tradicionalnoj manifestaciji Kakanjski dani, zvanično je potvrđeno na održanoj konferenciji za medije.

Na konferenciji su obratili se Aldin Šljivo  načelnik Općine Kakanj, Mirza Mušija direktor JU KSC Kakanj sa moderatoricom konferencije Nermom Alagić.

Ovogodišnja manifestacija će biti nešto drugačija, realizirat će se u skladu sa epidemiološkim mjerama zbog epidemije novog virusa korona, kako smo i ranije najavili kao moguću opciju.

Ono po čemu će lojalni posjetioci najviše primjetiti promjenu jeste da ove godine neće biti koncerata  te da će na događajima prisustvo biti ograničeno ovisno da li se sadržaj realizira u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Također, vrlo bitna izmjena jeste da tokom realizacije manifestacije neće biti izmjene u saobraćaju kao što je to bilo prethodnih godina.

  • Vodili smo se onom starom narodnom izrekom „Bolje da propadne selo nego običaj“ – kazao je Mirza Mušija, direktor JU KSC Kakanj uz pojašnjenje:
  • Kada smo na stastanku razgovarali o manfiestaciji, bilo je za i protiv održavanja manfiestacije. Jedan od argumenata koje sam ponudio na tom sastanku bilo je da je u historiji  bilo mnogo iskušenja, kuge, ratovi… Ali uvijek i u  takvim vremenima umjetnost, kultura i sport su bili utočište, utjeha u konačnici i lijek. Naša ustanova i svi koji učestvuju su upravo na toj misiji – kazao je Mušija.

Predstavnici medija ekskluzivno su imali priliku tokom konferencije pogledati promotivni video.

Osnovni cilj ne prekidati tradiciju

Ispred Općine Kakanj kao generalnog pokrovitelja manfiestacije obratio se načelnik Aldin Šljivo. U svom obraćanju zaželio je svim učesnicima sreću uz naglasak da se pridržavaju naloženih mjera zbog novonastale situacije, te izrazio nadu da će mjere biti sve ispoštovane.

  • Znam da će izazvati određenu  nelagodu kod zdravstvenih radnika zbog  ovoga što radimo, ali mislim da ćemo ispoštovati sve mjere koje su se u proteklom periodu dostavile prema općini i prema institucijama, tako da mislim da tu neće doći do određenih problema –  kaže Šljivo.

Podsjetio je da su granični prijelazi zatvoreni te da građanima koji su ostali u državi upravo žele ponuditi sadržaje da se zadrže na području općine Kakanj.

  • Naše je da podržimo kulturu i sport, to radimo tokom cijele godine, nadam se da ovih pet dana neće biti samo aktivno kultura i sport  nego će se nastaviti da se to nastavi u augustu, septembru obzirom da  naši sugrađani ne mogu izlaziti van naših granica pa evo treba im ponuditi određene sadržaje da se zadržavaju ipak  na području naše općine.  Osnovni cilj organizovanja jeste da ne prekidamo tradiciju, a opet da ponudimo kulture i sporta  našem gradu –  kaže.

Naglasio je i da je jedan od već unaprijed planiranih sadržaja otkazan, a o čemu je kao glavni medijski pokrovitelj pisao portal Kakanj-X.com.

  • Mislim da je danas jedan od sadržaja koji su bili upitni  po pitanju organizovanog većeg skupa danas je otkazan.

Riječ je o velikom projektu noćna utrka ‘Kakanj za 5’, koji je Kakanj ‘munjevito’  uvrstio u Evropske gradove koji promovišu zdrav  način života. Premda su organiciono tehničke pripreme za utrku počele još u februaru cijeli proces je, zbog poznatih razloga, bio “zaleđen” nekoliko mjeseci.

Sve je bilo spremno za 300 učesnika koji su u trenutku odluke i prijava bili u skladu sa mjerama koje je naložio Krizni štab Federacije BiH da bi u zadnjem trenutku donesena odluka o limitiranom broju o 100 osoba na javnom prostoru, zbog čega su organizatori bili primorani ovaj veliki projekat odgoditi za 27. septembar 2020. godine sa početkom u 10:00 sati.

Tužan dan za kakanjske trkače: Utrka Kakanj za 5 odgođena, odgovornost važnija od svega

 

Prvi prvi put svjetski trend

Mušija je u svom izlaganju ukratko prezentovao koje će to sadržaji obilježiti ovogodišnju manifestaciju.

Od sportskih aktivnosti koji će otvoriti Kakanjske dane je pohod na Tajan i na Ponijerima ćemo držati likovnu koloniju gdje će umjetnici iz cijele Bosne doći i izlagati svoje radove sa određenim tematskim simbolima, kaže Mušija.

  • Imamo i mnoštvo aktivnosti za djecu, preko 15 aktivnosti kroz setove radionica, igraonica i svega onoga što našu djecu će izvući iz kuća. Imamo i sinhronizovane crtane za djecu. Po prvi put ćemo ove godine imati jdan svjetski trend „Drive-in kino“ i to će biti na otvorenom naravno tunel za automobile.

Popularni glumci u predstavama i „Zeleno-crna noć“

Pored pomenutih sadržaja najavio je i dolazak dva ponajbolja glumca sarajevskog Kamernog teatra Gordane Boban i Mirsada Tuku  koji će igrati pozorišnu predstavu „Prah“.

Druga predstava koja će biti premijera kakanjskog Dramskog studija će tretirati zanimljivu temu „Nastanak Rima“  kao povratak antici.

Obzirom da je ovo godina jubileja kakanjskog Rudara jedna noć je posvećena i tome.

  • Imamo jedan jubilej, ovo je godina jubileja  fudbalskog kluba Rudar Kakanj, jednu noć ćemo posvetiti njima i to smo nazvali kao „Zeleno-crno noć“ gdje ćemo obilježiti ovu godišnjicu  odnosno stogodišnjicu – kazao je Mušija na konferenciji za medije.

Kao jedan od medijskih pokrovitelja manifestacije Kakanjski dani 2020. Portal Kakanj-X.com će periodično u narednim danima detaljno najaviti svaki sadržaj pojedinačno uz informacije o vremenu održavanja i drugih podataka koji su karakteristični za iste.

Uz organizatore pridružujemo se pozivu građanima da budu savjesni i poštivaju mjere Kriznog štaba kako bi svoj duh obogatili kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima a da to ne bude negativna posljedica po društvo, odnosno povećan broj oboljelih od koronavirusa.

U trenutku pisanja ovog teksta (29. 07. 2020.) važeće mjere su: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani ako nije moguće osigurati razmak od ljudi minimalno 2 metra, paziti na fizičku distancu i izbjegavati nepotrebna okupljanja, prati i dezinfikovati ruke, te često provjetravati prostorije u kojima se boravi. Maksimalan dopušteni broj osoba u zatvorenom prostoru je 50 dok je na otvorenom prostoru 100.

 

(Emrah Fejzović / Kakanj-X.com)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO