Kakanjac Kenan Turudija s Islanda o Euru 2016

Ako ste očekivali da će apetiti Islanđana porasti poslije remija protiv Portugala (1:1) varate se. Oni su prezadovoljni historijskim odlaskom na Evropsko prvenstvo i nisu opterećeni rezultatom. Žele samo da uživaju, a ako otkinu još po koji bod biće odlično.

Ovako je priču za “Glas Srpske” počeo bivši fudbaler Gradine i Rudara iz Kaknja Kenan Turudija, koji već treću sezonu fudbalski hljeb zarađuje na ovom egzotičnom ostrvu. Fudbaler Vikingura pratio je meč protiv Cristiana Ronalda i društva na glavnom trgu u Rejkjaviku, a momci Larsa Lagerbäcka napravili su prvo veliko iznenađenje u Francuskoj.

– Bilo je zaista nezaboravno. Hiljade ljudi u dresovima i sa navijačkim rekvizitima pjevali su svih 90 minuta i podržavali svoje fudbalere. I dan poslije meča sabiraju se utisci, prepričava odlična igra, ali niko od “ribara” ne očekuje novo čudo. Oni su ga već napravili plasmanom na Euro – rekao je Turudija.

Island je zemlja sa nešto više od 300.000 stanovnika, a prema procjenama, oko 30.000 otišlo je u Francusku, što je deset odsto cijele populacije.

– Ne čudi me taj podatak, jer su Islanđani živjeli za dan kada će početi Euro. Oni su poprilično hladan i usporen narod, a prvenstvo shvataju kao vrijeme za zabavu i uživanje. Imaju jedan praznik kada se okupljaju i idu na izlet, a gledanje utakmica upoređuju sa tim. Ono što me fasciniralo, nije se desio ni jedan jedini incident, navijaju samo grlima i dlanovima, doduše uz po koju čašicu više – ispričao je Turudija.

Fudbal ozbiljno prijeti da ugrozi popularnost rukometa kao nacionalnog sporta.

– Ne pratim baš rukomet, ali vidim da ga svi vole. Ipak, fudbal je u ekspanziji, počeli su da ulažu, pogotovo poslije uspjeha reprezentacije. Klubovi angažuju sve više stranaca, fudbal je non-stop na TV-u, pogotovo engleska Premijer liga i Liga šampiona. Najveća legenda je naravno Eidur Gudjohnsen, a sada je u centru pažnje fudbaler Swansea Gylfi Sigurdsson – zaključio je Turudija.

Život na Islandu

Svoju odiseju na Islandu Kenan Turudija počeo je prilično slučajno. Otišao je na poziv prijatelja koji godinama živi na krajnjem sjeveru Evrope i počeo karijeru u drugoligašu Sindriju.

– Imao sam dobru sezonu i dobio poziv Vikingura iz Olafsvika sa kojim sam izborio ulazak u prvu ligu. Za sada smo drugi na tabeli i sve je odlično, a navikao sam se i na život ovdje. Island je idealno mjesto za miran, porodičan život. Svi su zaposleni, djeca od 14 godina počinju da rade, a novac im ne predstavlja opterećenje – rekao je Turudija.

Možda vam se svidi

Leave A Reply