0.5 C
Kakanj
Ponedjeljak, 25 Januara, 2021

Kakanjac Ermin Omeragić dobitnik zlatne značke UNSA: Bavite se poslovima u kojima uživate

Svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Unvierziteta u Sarajevu ove godine održana je u online formatu.

Ove godine promovirano je 5.088 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

Među 5.088 izdvojeni su oni najbolji, koji nisu svoje vrijeme štedili za nauku i obrazovanje.

Kakanj-x.com portal vjerujući kako je obrazovanje snaga koja može pokrenuti i učiniti boljom Bosnu i Hercegovinu  pruža besplatan medijski prostor dobitnicima nagrada iz Kaknja.

Pozivamo sve one koji su dobitnici nagrada na održanim promocijama, a do sada ih niko od naših novinara nije kontaktirao, bilo kojeg univerziteta u Bosni i Hercegovini ali i van  granica iste da se jave na mail [email protected]

Danas vam predstavljamo Ermina Omeragića.

Ermin Omeragić je dvadesetdvogodišnjak, rođen i odrastao u Kaknju. Osnovnu školu završio je u Kaknju, srednju  Međunarodnu školu u Zenici sa odličnim uspjehom i specijalnom pohvalom.

Nakon srednjoškolskog obrazovanja upisao je bachelor studij na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Trenutno je na master programu podatkovnih nauka, poznatije kao Data sience, na Univerzitetu u Ljubljani.

Prijatelji i poznanici ga opisuju kao čovjeka sa malo riječi a mnogo djela.

Kroz formalno obrazovanje ljubav prema matematici se sve više razvijala, žici i programiranju. Sve to rezultiralo je učešćem na brojnim takmičenjima.

Omeragić se nije zaustavio samo na takmičenjima, priznaje da je uživao u automatiziranju u kućnim procesima.

  • Svi ovi faktori utjecali su na moju odluku da upišem smjer automatike i elektronike na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – kaže u početku razgovora za Kakanj-X.

Ermin je u julu ove godine diplomirao i stekao titulu inženjera.

Ermin Omeragić dobitnik je priznanja Zlatna značka  Univerziteta u Sarajevu sa prosjekom 9,50.

  • Biti među najboljima na bilo kojem polju je uspjeh, a posebno u takvoj oblasti kao što je elektrotehnika.

Smatra da je ovom nagradom nagrađen njegov mukotrpni rad, trud i zalaganje koji nije bio samo u protekle tri godine nego i tokom cjelokupnog akademskog života.

Veliko priznanje na ozbiljnom polju nauke, zbog toga priznaje ova nagrada za njega predstavlja i određeni vid obaveze da i u budućnosti tokom školovanja i djelovanja istu opravda.

  • Moje lično mišljenje je da je za uspjeh prije svega potreban jasan cilj. Put do cilja zahtijeva dosta odricanja, discipline, zalaganja i vjere u sebe – kaće Omeragić za Kakanj-x.com.

I kod njega je najveća podrška uža i šira porodica, prijatelji ali naglašava da su doprinos dali nastavnici i profesori koji su prepoznali talenat za oblast kojom se bavi.

  • Spomenuo bih svoju učiteljicu Eminu, nastavnika Džemala i sve druge nastavnike i profesore koji su mi dali temelje znanja i opće kulture – ponosno kaže i dodaje:

  • Motiv za dodatni trud i uspjeh je možda i želja da se okušam na master studiju u inostranstvu, kako bi proširio svoja iskustva i vidike, a za to je bio potreban izuzetno dobar rezultat na ovom nivou školovanja, u čemu sam i uspio.

Tokom studiranja bavio se sportom i davao instrukcije drugim studentima, bio je demonstrator na fakultetu na predmetu Inženjerska matematika I te je nesebično pomagao prijateljima i drugim kolegama u njihovim inovativnim projektima.

„Kada volite ono što radite, ništa nije teško“

Sigurno da je priznanje Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu zahtijevala mnogo odricanja, Omeragić kaže da je teško uspijevao održati balans na privatnom, društvenom i fakultetskom nivou.

Ipak, kaže da ništa nije teško ako volite ono što radite.

  • Kada volite ono što radite, ništa nije teško. Imao sam sreću što sam odabrao poziv koji volim, a koji je ujedno i jako zanimljiv i zahtjevan. Odricanja koja su potrebna su neupitna – priznaje Omeragić.

Na pitanje da li će ostati u Bosni i Hercegovini odgovara da bi ostao ukoliko naša država može ponuditi ono što mladi traže i zaslužuju.

  • Pošto me daljnje školovanje odvelo u Sloveniju, trenutno su sve moje aktivnosti vezane za tu zemlju. Naravno, ukoliko naša država uspije da ponudi mladima ono što traže i zaslužuju moj povratak je neupitan. Šta nam nosi sutra, to niko ne zna. Bitno je da trenutno razmišljamo o nadogradnji sebe, pa ako to nije moguće u našoj zemlji, taj put trebamo tražiti i van nje – pojašnjava Omeragić.

Kaže da je veliki životni korak učinjen nastavkom master studija u Ljubljani, ali za Kakanj-X je otkrio i planove za Bosnu i Hercegovinu.

  • S obzirom da moj smjer studija još uvijek nije zastupljen u akademskim poljima u Bosni i Hercegovini, ali je primijenjen u industriji, planiram svoje stečeno znanje iskoristiti informisanjem budućih generacija o ovom vrlo perspektivnom polju.

Za kraj, sadašnjim i budućim studentima je poručio da ne odustaju od svojih ciljeva, te da ne dopuste da ih zaustavi poneka životna prepreka.

  • Studirajte i bavite se stvarima i poslovima u kojima uživate – zaključio je.

 

 

(E. Fejzović / Kakanj-X.com)


Kakanj-x.com portal vjerujući kako je obrazovanje snaga koja može pokrenuti i učiniti boljom Bosnu i Hercegovinu  pruža besplatan medijski prostor dobitnicima nagrada iz Kaknja.

Pozivamo sve one koji su dobitnici nagrada na održanim promocijama, a do sada ih niko od naših novinara nije kontaktirao, bilo kojeg univerziteta u Bosni i Hercegovini ali i van  granica iste da se jave na mail [email protected]

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO